Tot mai puțini bebeluși sunt abandonați în maternitățile din Alba: 30 de copii au fost adoptați, anul trecut, iar pentru alți 18 procesul de adopție e în etapa finală

Adăugat la Știri

Deși mamele au un centru maternal la Alba Iulia,  în care pot fi găzduite un an de zile, sau mai mult, acestea refuză și își lasă copii în spital. Sunt însă tot mai puține cazuri.

În maternitățile din județul Alba, doar 3 bebeluși au fost abandonați, în cursul anului recent. Mihai Tonea, șeful serviciului adopții din cadrul DGASPC Alba a declarat la Unirea FM că în județul nostru intrările de copii mici și nou născuți au fost foarte scăzute, anul trecut. În Alba, la ora actuală, sunt 50 de copii adoptabili, cu procedură de adopție deschisă, dar numărul lor ar putea crește.

Mihai Tonea: ”În momentul de față există 50 de copii cu procedură de adopție deschisă, copii declarați adoptabili. Vorbim de copii cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani. Pe rol, în lucru, mai există un număr de 20 de dosare, pentru care, spunem noi, undeva la finalul lui martie, vor fi terminate. Pot să spun că în 2018 nu știu dacă am avut 2 sau 3 copii abandonați, nou născuți.”

În 2016 au fost 14 copii abandonați în spitalele din Alba de cele ce le-au dat viață, în 2015 au fost 15 copii , iar în 2013 au fost 20 de astfel de cazuri.

Anul trecut, în județ, au fost adoptați 30 de copii, iar pentru alți 18 procesul e în etapa finală, a precizat Mihai Tonea.

”2018 a fost un an mediu, având în vedere ceilalți ani. Am avut un număr de 24 de familii atestate, care sunt și acum atestate. Un număr de 30 de copii au fost adoptați, anul trecut. Pentru un număr de 18 copii s-a ajuns la etapa finală. Diferența e doar procesul legislativ, durează după  cele 3 luni de încredințare, sunt deja ca și în familii. Am avut 3 familii care au luat doi frați, pentru că frații nu se despart. Am mai avut un caz în care familia care a adoptat, a avut copilul, terminaseră, totul era în regulă, s-a născut un frate al copilului adoptat, iar atunci familia  a fost anunțată și a dorit să adopte și fratele biologic.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii