În ianuarie și februarie, ger de crapă pietrele : Estimările meteo ale Centrulului European de prognoze

Adăugat la Știri

Află de pe radiounirea.ro care sunt estimările meteo ale Centrulului European de prognoze pentru lunile în ianuarie și februarie.

ger_mircurea_ciucPotrivit previziunilor Administrației Naționale de Meteorologie, pentru primele două luni din anul 2016, vom avea un regim termic, în general, normal pentru aceasta perioadă, cu temperaturi ce vor coborî până spre -7 grade în zona Moldovei, precum și cu precipitații cu tendință de excedent în majoritatea regiunilor.

În luna ianuarie, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor climatologice (de—2,1 grade Celsius) în centrul, nordul și local în vestul țării. În rest, valorile de temperatură pot fi peste norme. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei și Moldovei, între—6 și—7 grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între—1 și 2 grade Celsius.
În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sudul țării, iar în restul regiunilor vor avea o tendință de excedent. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat și Crișana (câte 54 l/mp).

Potrivit prognozei de specialitate, în februarie, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice, cu excepția sud-estului, sudului și, local, vestului țării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Media multianuală a lunii februarie se situează la—1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între—6 și—1 grad Celsius în Moldova, respectiv între—2 și 0 grade Celsius în Muntenia și între 0 și 2 grade Celsius, în Banat și Dobrogea.
Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta, în general, o tendință spre excedent, mai puțin în estul, sud-estul și local sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp. Zonele Banatului, Crișanei, Maramureșului și Olteniei vor prezenta cantități de precipitații de peste 50 l/mp.
Potrivit romaniatv.net, estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa:onlinereport.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii