În decembrie, carnea de porc este cea mai căutată marfă în magazine, târguri sau direct la porțile crescătorilor

Adăugat la Știri

La mare căutare, în această perioadă, sunt carnea de porc și brazii, care nu pot lipsi din casa nici unei familii care dorește să sărbătorească Crăciunul în stil tradițional. În decembrie, carnea de porc este cea mai căutată marfă în magazine, târguri sau direct la porțile crescătorilor.

carnea_de_porc Odată cu vremurile moderne, oferta s-a diversificat. Cei mai mulţi români preferă încă porcii tradiţionali. Dar sunt destui şi cei care pun pe masa de sărbătoare fripturi exotice, preparate din porci vietnamezi sau mistreţi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenţi atunci când cumpără porcii pe care îi vor sacrifica de Crăciun.

Porcul viu trebuie cumpărat din târguri autorizate sau direct de la crescători şi, obligatoriu, la sacrificarea acestora carnea trebuie examinată din punct de vedere trichineloscopic la medicul veterinar.

Citește și Alimentația corectă în Postul Crăciunului : Vezi ce nu trebuie să lipsească din frigider

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor vor verifica, în perioada imediat următoare, modul în care se produc, depozitează, transportă si valorifica carnea de porc destinată consumului uman. O atentie deosebită sc acorda în aceasta perioada asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei. Se va suplimenta personalul sanitar veterinar din cadrul Circumscripţiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba în vederea asigurării efectuării în bune condiţii a examenului trichineloscopic. De asemenea se va asigura un program de permanentă, din decembrie până în 7 ianuarie în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinelia spp. La nivelul judeţului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripţiilor din localităţile Alba lulia. Câmpeni, Teius, Aiud, Sebeş, Cugir. Ocna Mureş, Blaj ,care vor avea program inclusiv sambata si duminica. Pe lângă aceste circumscripţii, în judeţul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi  efectuat si în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare private care funcţionează atat Ia nivelul oraşelor cat şi la nivelul comunelor din judeţ.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii