Persoanele care încheie un contract de asigurare obligatorie a locuinței sunt acoperite pentru daunele acestor construcții apărute în urma dezastrelor naturale, atât ca efect direct, cât și indirect al procerii riscurilor asigurate. Pe de altă parte, cei care nu se conformează riscă să primească amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Locuințele ce trebuie asigurate sunt împărțite în două categorii de clădiri, după felul construcției. În funcție de această clasificare sunt stabilite prima obligatorie (prețul poliței) și suma asigurată.

Citește și Românii care au asigurare de sănătate în anumite ţări nu vor mai plăti contribuţii şi în România

Prima obligatorie este suma de bani pe care o plăteşte proprietarul pentru încheierea unei asigurări de locuinţe. Suma asigurată obligatoriu este limita maximă de despăgubire care poate fi acordată de asigurător pentru daunele provocate construcţiei în urma producerii unui risc asigurat.

Locuința de tip A este acea „construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”. Pentru aceasta, prima este de 20 de euro/an şi suma asigurată este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este acea „construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic”. Pentru acestea, preţul poliţei este de. Pentru aceasta, prima este de 10 euro/an şi suma asigurată este de 10.000 de euro.

Poliţa PAD nu este valabilă pentru anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile nelegate structural de clădirea asigurată și nici pentru bunurile din locuinţă. În plus, pentru locuințele încadrate în clasa I de risc seismic nu se poate încheia un contract de asigurare, dacă nu au fost făcute lucrări de consolidare.

Contractul de asigurare trebuie încheiat în scris. Proprietarul locuinței poate semna direct cu PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) sau prin mijlocirea societăţilor de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.

Sursa:avocatnet.ro