În Alba, indicele de confort termic a depăşit pragul critic

Adăugat la Știri

În Alba, vremea a fost una caniculară în majoritatea zonelor şi disconfortul termic în creştere, indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins  şi chiar a depăşit uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Potrivit ISU Alba, valori ale ITU, astăzi, la ora 14.00, au fost înregistrate în municipiile Alba Iulia și Blaj, 81 de unități, iar în municipiul Sebeș și la Câmpeni a fost de 80 de unități.

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

ANM a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică şi disconfort termic, valabilă în intervalul 12 iulie, ora 12.00 – 13 iulie, ora 23.00, pentru întreaga ţară.În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și izolat 35…45 l/mp. Astfel de manifestări se vor semnala miercuri, 12 iulie, îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, iar în noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales în regiunile vestice.Pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul teritoriului.

Citește și Codurile meteo, explicate. Diferenţa dintre roşu, portocaliu şi galben

În după-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local în Muntenia, Oltenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade, izolat mai ridicate în Lunca Dunării.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii