Iluminatul biroului în care muncești îți poate influența sănătatea

Adăugat la Știri

Munca de birou este foarte solicitanta din punct de vedere vizual si necesita o iluminare buna pentru confort si productivitate maxima. Iluminatul la locul de munca  trebuie sa indeplineasca cerintele de siguranta in sensul sanatatii si securitatii in munca. Iluminatul este un element vital pentru orice spatiu de lucru.

Ce trebuie luat in considerare atunci cand vine vorba de iluminatul unui birou?
Iluminatul stabileste cum va fi utilizata incaperea; diferitele tipuri de iluminare disponibile furnizeaza instrumente pentru a face acest lucru. In afara de indeplinirea cerintelor, standardelor si orientarilor tehnice si functionale, iluminarea creeaza, de asemenea, un mediu estetic placut, genereaza stari de spirit pozitive si promoveaza un sentiment de bine. Proiectarea unui sistem de iluminare pentru functionalitate optima si atractia estetica necesita o cunoastere a diferitelor tipuri de iluminat moderne disponibile si tipul de impact care le au.

Noile sisteme de control, materiale si tipuri de corpuri de iluminat au imbunatatit precizia, optica, confortul si siguranta, limitand consumul energetic. Munca de birou solicita vederea si necesita o iluminare buna pentru confort si productivitate maxima.

Iluminatul bun inseamna furnizarea suficienta a luminii, astfel incat oamenii sa poata vedea hartia tiparita sau scrisa de mana sau ecranul monitorului, in mod clar, fara sa fie afectati de iluminarea inadecvata a spatiului in care isi desfasoara activitatea. Pentru un iluminat optim este impusa o iluminare uniforma.

Cele mai frecvente plangeri care rezulta din slaba iluminare sunt:

1. Dificultatea de a vedea textul printat sau scris de mana pe hartie, sau ecranul monitorului (existenta unei lumini prea puternice, orbind utilizatorul sau a unei lumini prea slabe, caz in care umbrele reprezinta un disconfort vizual):  oboseala oculara;  iritarea ochilor; vedere neclara; dureri de cap;

2. Ei bine, trebuie sa stiti ca o slaba iluminare nu afecteaza doar sistemul ocular, dar poate contribui, de asemenea, cu dureri in zona umerilor si a gatului. Da. Aceste probleme apar atunci cand oamenii adopta pozitii incomode, incercand sa lucreze in conditii de iluminare slaba.

3. Surse de lumina murdare sau prea multe umbre.

Cum poti reduce disconfortul ochilor?
– cu o lumina din spate;
– utilizand filtre pentru a difuza corpurile de iluminat;
– tinand cont de nivelul recomandat de lumina din spatiile de birouri. Treapta de 300-500 de lux nu este un must-have. Aceasta se aplica in situatia in care nu exista nici o lampa in uz, dar puteti adopta fara probleme si nivelul de 500- 1000 lux;
– jaluzele reglabile pentru acoperirea ferestrelor;
– finisaje mate ale peretilor, pardoselilor si mobilierului din spatiul de birouri.

Sursa: daciccool.ro

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii