Hodaița, obicei ce alungă spiritele rele, când se lasă Postul Paștelui: VIDEO

Adăugat la Știri

Duminica, la lasarea serii, pe dealurile satelor de pe linga Alba Iulia se vor vedea focuri. Este semn ca in acele localitati inca se mai pastreaza obiceiul Hodaitei, care marcheaza inceputul postului Pastelui.

Este o sarbatoare a purificarii, focurile fiind aprinse pentru a alunga spiritele rele. “Stiu acest obicei de cand eram mic, iar acum am 71 de ani. E mostenit de la inaintasii nostri”, a povestit Pavel Popa, mai cunoscut sub numele de Pistol, din Oarda de Jos. El isi aminteste si transformarile pe care le-a suferit acest obicei de-a lungul timpului. “Legam un smoc de paie, implantam o furca, ii dadeam foc si ne invarteam cu paiele arzand. Si strigam: <<Cine n-a inceput slanina, sa-i mance uliul gaina>> si altele din astea”, a povestit Pistol. Era si prilej de a striga numele tinerilor care se placeau, “sa le faca pod”. “Dupa anii ‘50, dupa razboi, au aparut conservele. Si atunci puneam, intr-o cutie goala de conserve, cenusa si o carpa cu petrol lampant si ii dadeam foc. Si iarasi ne invarteam cu ele arzand pana ne durea mina. Dupa ‘80-’85, am inceput sa dam foc la cauciucuri si asa se intampla si astazi”, a sintetizat Pavel Popa evolutia obiceiului. Ceea ce s-a pastrat este prezenta focului, care este considerat purificator, scrie monitorulcj.ro.

“Hodaita inseamna ca se lasa postul Pastelui si se indeparteaza spiritele rele prin aprinderea de faclii”, a explicat Pistol. Dupa ce se incheie aceasta ceremonie, oamenii merg acasa si consuma mincaruri traditionale de post, mai ales fasole frecata si cartofi copti. Duminica este ultima zi in care se mai maninca “de dulce”, dar numai oua, brinza si lapte, pentru ca ultima zi in care s-a mai mincat carne a fost duminica anterioara. “Ne-a mai lasat Dumnezeu lapte si oua pentru inca o saptamina, asa ca sa ne obisnuim. De acuma, gata. Luni se spala vasele, lingurile, oalele si tot ce se mai foloseste in bucatarie si se pun deoparte. Se scot altele in care nu a fost carne sau lapte, ca sa nu fie pic de unsoare in mincare”, a mai afirmat Pistol din Oarda.

Un obicei pagan la origini, acest ritual il invoca pe zeul soarelui si cel al focului si le aducea oamenilor un un rod bogat la câmp, ce se organizează și în Sibiu. Chiar daca si-a pierdut din farmecul de odinioara, ritualul se respecta in fiecare an de lasata secului. Tinerii aprind cauciucuri si le dau drumul de pe dealuri, iar copiii invart in aer torte facute din paie. Obiceiul s-a perpetuat din generatie in generatie, de la populatiile neolitice care au inceput sa depinda din ce in ce mai mult de agricultura. Pentru ca productiile lor agricole sa fie din ce in ce mai mari, ei au avut nevoie sa se roage zeilor, iar principalii zei pe care ii invocau erau Soarele si Focul.

Localnicii de pe valea Muresului, din judetul Alba, se aduna in fiecare an in ajunul postului, la Hodaita. E un obicei vechi prin care oamenii sunt convinsi ca alunga spiritele rele. De fapt, aceasta traditie se porneste la inceput de post aratand oamenilor ca este foarte important sa isi lase toate rautatile, iar acest foc pe care il reprezinta Hodaita ne indeamna sa ne indreptam si sa primim lumina Pastelui.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii