Rămâi conectat

Știri

Harta online care îți arată de unde vine numele tău de familie

Publicat

în

Auzi de multe ori că ești unicat și că ești special, dar dacă ar fi să te iei doar după nume afli că ești unul pe lângă alte câteva mii, sute de mii sau chiar milioane. Ai la dispoziție o hartă ca să vezi de unde vine numele tău de familie.

Sunt nume de familie destul de dificile, care provin din turcă sau greacă, apoi mai sunt nume obișnuite din România, cum ar fi Popescu, Ionescu sau Vasile. Pornind de la ideea cartografierii lor, dar fără a se dori un produs exhaustiv, românul Florin Lipan a creat o hartă online cu distribuția în România a numelor de familie.

Lipan, de exemplu, predomină în Dobrogea, puțin în Moldova și mai ales în București. Poți încerca tot felul de căutări, dar ai grijă că unele nu vor fi disponibile, dacă numele este prea puțin folosit ca să ofere un indice relevant. Spre exemplu, pentru Eminescu nu întoarce rezultate, pe când pentru Creangă sunt suficiente.

Florin Lipan, prin proiectul său lansat în urmă cu aproape trei ani, potrivit “Adevărul“, dorește să cartografieze și să indexe numele de familie din România, în funcție de zona geografică de unde provine fiecare. Site-ul și platforma din spate sunt încă în dezvoltare, dar oferă indicații foarte bune asupra celor mai comune nume dintr-o anumită zonă și locul de unde se poate trage cineva.

Citeşte şi De unde vine numele judeţului în care locuieşti

Site-ul nume.ottomotor.ro are și variantă în engleză. Totul a fost creat de la zero de Florin Lipan, dezvoltator software în Germania. În prezent, este angajat al companiei Blacklane pe postul de Lead Backend Developer (Ruby). El este absolvent al Universității Politehnica din Cluj. “Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite”, scrie pe platforma numelor de familie.

Sursa:playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba