Rămâi conectat

Sănătate

Haos în Sănătate, de azi. Cardul național, pe sistem Clayton, model nea’ Gheorghe

Publicat

în

Citeste pe www.radiounirea.ro despre haosul din sistemul sanitar, odată cu introducerea cardului național. Medici bulversați, pacienți disperați și o reformă sistem Clayton, model nea’ Gheorghe.

Utilizarea cardului național de sănătate este obligatorie, de la 1 mai. Teoretic, niciun asigurat nu mai poate beneficia de serviciile gratuite, garantate prin lege, decât dacă prezintă acest document sau o adeverință eliberată de CNAS, dacă e refuzat cardul. Abia astăzi, însă, sistemul va fi testat la adevărata sa capacitate. Iar pacienții care se prezintă la medic trebuie să fie pregătiți pentru ce este mai rău, pentru că soft-ul a dat nenumărate rateuri în ultimele săptămâni.

Obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, începând cu 1 mai 2015, nu mai este o noutate. Până acum au fost prezentate toate detaliile pentru populație. Ceea ce pacienții nu au aflat, însă, dar s-ar putea să descopere, astăzi, pe sănătatea lor, este că soft-ul nu face față solicitărilor venite, simultan, de la mii de furnizori din țară, pentru tot atâția pacienți.

Conform legii, cardul este obligatoriu de la 1 mai. Nu vă dă nimeni afară din cabinet, laborator, farmacie sau spital dacă nu-l aveți. Dar sunteți buni de plată, deoarece în lipsa documentului serviciul de care aveți nevoie și de care ar trebui să beneficiați gratuit nu poate fi validat. Și atunci, într-o fracțiune de secundă, deși legal aveți statut de asigurat, deveniți un oarecare, fără drept la gratuități și alte beneficii care vă revin. Pentru că nimeni nu poate risca să facă o analiză, să vă acorde o consultație, să vă elibereze o rețetă cu regim special dacă nu poate valida acest serviciu în sistemul Casei. Iar pentru asta este nevoie de… card! Sau, cum a ieșit la iveală pe ultima sută de metri, este nevoie și ca sistemul informatic să funcționeze. Credeați că se înțelege de la sine? Poate pentru dumneavoastră. Casa de Asigurări, în schimb, a rămas surdă și mută în ultimele săptămâni, deși medicii de familie, cei care l-au utilizat în această perioadă, în special pentru activarea cardurilor, au semnalat blocaj după blocaj. “La introducerea reţetelor electronice ne-am chinuit luni întregi până când sistemul chiar a devenit funcțional. În sensul că a putut fi utilizat cât de cât. Dar măcar atunci am avut o perioadă în care s-a putut lucra în paralele, și în vechiul sistem, iar pacienții nu au avut de suferit. La introducerea Dosarului Electronic de Sănătate, din nou, ne-am chinuit câteva luni, din cauza sistemului informatic. Iar acum cardul devine obligatoriu, deși acum două săptămâni sistemul ba putea fi folosit, ba nu, iar în această săptămână (săptămâna trecută – n.r.) nu a funcționat deloc. Suntem nemulțumiți că ne-am chinuit lunile acesta, de când a fost posibilă activarea, am pierdut din timpul pe care ar fi trebuit să-l alocăm pacienților, am semnalat problemele, am semnalat blocajele și ne-am trezit cu o zi înainte să sistemul tot nu merge”, a declarat Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Medicilor li s-au alăturat inclusiv IT-iștii, care la rândul lor au transmis Casei adrese pe această temă. Degeaba!

Un furnizor de softuri medicale, cu peste 2.500 de medici clienţi, a anunțat, vineri, că doar în ultimele zile au primit din partea sistemului informatizat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (SIUI) 67.436 de erori de tipul “Validarea cardului nu s-a putut efectua. Vă rugăm încercaţi mai târziu”, potrivit Hotnews. “Am încercat să facem două simulări de lucru în regim live, cu toţi medicii mergând cu validarea (cardurilor – n.r.) în timp real şi semnare în timp real, iar blocajul sistemelor este aproape total. Dacă lăsăm pe toată lumea să lucreze live începând de luni, e posibil ca activitatea să fie paralizată”, a spus managerul companiei. „Este foarte posibil ca sistemul să răspundă greu, nu neg acest aspect”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, pentru sursa citată. „Sunt dispus să trimit IT-işti de la CNAS şi să găsim soluţii. E adevărat că nu pot trimite la toţi furnizorii de servicii medicale în acelaşi timp”, a mai răspuns acesta, precizând că „pentru cei care încă nu au primit cardul şi sunt asiguraţi se va vedea în sistem dacă a fost tipărit cardul sau nu. Şi dacă a fost tipărit atunci îi vom da servicii medicale, pe care le vom monitoriza şi le vom deconta”.

Din punct de vedere al furnizorilor, însă, fiecare blocaj se traduce prin minute în șir pierdute pentru fiecare pacient în parte. Iar asta se cumulează, ajungându-se, zilnic, la ore întregi în care activitatea frunizorilor va fi blocată! Închipuițit-vă, de exemplu, ce înseamnă cinci minute în plus pentru fiecare persoană care intră într-o farmacie cu o rețetă compensată. Orele unei zile vor fi insuficiente pentru a le răspunde tuturor pacienților.

Testare cu întârziere

Practic, ziua de astăzi este prima în care sistemul informatic pentru validarea serviciilor prin cardul de sănătate va fi folosit la capacitate maximă. Cardul este obligatoriu de la 1 mai, dar aceasta a fost zi liberă. Deci cele mai multe cabinete au fost închise. La fel și laboratoarele. În general, ca de altfel și pe 2 și 3, zile de weekend, s-au acordat servicii în regim de urgență, iar acestea nu trebuie validate prin intermediul cardului. “Gândiți-vă că sistemul a cedat în condițiile în care nu era accesat decât de medici de familie, în mare parte, și doar pentru activarea cardurilor. De luni vor intra simultan farmacii, cabinete medicale, spitale, laboratoare. Ce se va întâmpla atunci”? întreabă președintele CM Prahova.

Sănătatea funcționează la ghici

Aceeași întrebare a fost adresată, joi seară, și conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru că furnizorii de servicii au vrut să știe, concret, ce fac luni dacă nu pot valida, în sistem, serviciile pentru persoanele asigurate care se prezintă la ei. “Am primit asigurări că vom putea lucra și offline. Dar rămânem cu ideea că riscăm să ne trezim că ni se impută și trebuie să plătim serviciile pe care le-am prestat, dar nu le-am validat în sistem. Abia luni ne lămurim cum stă treaba, iar noul sistem este lansat cu nenumărate probleme. Mi s-au blocat carduri deja și a trebuit să le deblochez prin Casa de Asigurări. Dar asta înseamnă sunat, preluarea apelului prin centrală, așteptare, timp pierdut. Sunt niște numere de telefon la care vom putea cere asistență. Ne vom convinge cât vor funcționa și aceste linii telefonice, ca și sistemul în sine, abia luni. Toată lumea va apela aceste numere, când va apărea o problemă. Iar probleme au tot apărut în ultima perioadă”, a atras atenția Simona Schnelbach.

Cât despre CNAS, o informarea a instituției anunță, cu mândrie, că “proiectul cardului naţional de sănătate, demarat de CNAS acum 7 ani, se află la linia de start. Începând cu data de 1 mai, acesta va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui”. Într-un comunicat emis în cursul zilei de joi, Casa Națională dă asiguări că “a luat măsurile necesare pentru a fi respectat dreptul garantat prin lege la servicii medicale al tuturor persoanelor care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate”. Astfel, “începând cu data de 1 mai, asiguraţii care au intrat în posesia cardului vor face dovada calităţii de asigurat şi vor valida serviciile medicale şi farmaceutice pe care le primesc utilizând cardul. Pentru cei aproximativ 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar. Serviciile medicale acordate fără card de sănătate vor fi monitorizate separat. Se vor face demersurile necesare pentru transferul cardurilor de la o casă de asigurări la alta, pentru a înlesni punerea în posesia asiguraţilor a cardurilor de sănătate”.

Și atenție! “Tot de la această dată (1 mai – n.r.), furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări care nu vor avea funcţional sistemul cardului şi nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci când asiguratul se prezintă cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii”, informează CNAS. Deci… cum rămâne? “Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri în intervalul 08:00 – 20:00”, arăta CNAS pentru ca, ulterior, să anunțe că “asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu data de 1 mai 2015.”.

Vineri, pe 1 mai, CAS a revenit cu precizarea că “în primele ore de funcţionare a sistemului, cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor”, iar fiecare casă județeană a eliberat, în medie, 20 de carduri celor care nu intraseră încă în posesia lor. Dar, dacă mai e nevoie să repetăm, vineri a foat 1 mai, zi liberă. Chiar poate fi luată ca etalon?

Tot vineri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că “spitalele care întâmpină dificultăți în validarea serviciilor medicale prin card sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă medicală, până la remedierea sistemului”.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Prahova, deși sistemul poate fi utilizat, pentru validare, de câteva luni, și pe 9 aprilie au fost trimise, către IT-iști, noi precizări cu privire la softul care stă la baza acestuia. De asemenea, conducerea CNAS i-a pus în gardă pe furnizorii de servicii că, așa cum s-a mai întâmplat, se vor mai face update-uri și pe parcurs. “Am trecut și prin asta, cu sistemele informatice implementate anterior, și știm ce înseamnă. Un update te scoate din sistem! Deci din nou probleme, blocaje, pentru că aceste actualizări nu se fac noaptea, de exemplu, ci tot în timpul programului nostru, deci în timp ce avem pacienți și avem nevoie ca validarea serviciilor să fie posibilă”, spune Simona Schnelbach.

Ținând cont de semnalele de alarmă trase de medicii din toată țara, dar și de hotărârea autorităților de a nu mai amâna implementarea noului mod de validare a serviciilor, luni este proba de foc pentru sistemul de validare a cardurilor naționale de sănătate. Cu toate precizările de ultim moment ale CNAS, dacă pacienții nu vor ajunge să fie refuzați de furnizorii care se tem să nu cumva să li se impute serviciile prestate și nevalidate, există riscul real, în acest moment, blocajele din sistem să se transforme într-un blogaj general al sistemului de Sănătate, în așteptarea rezolvării unor probleme punctuale care vor apărea simultan, cu sutele.

Cardul de sănătate nu trebuie utilizat pentru cazurile care constituie urgență. De asemenea, conform legii, copiii cu vârsta până la 18 ani nu au primit card de sănătate beneficiază de servicii medicale necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază ca şi până acum de pachetul minim de servicii medicale.

sursa: telegrama.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Ecograf performant achiziționat pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș

Publicat

în

Ecograf performant pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș. Servicii medicale oferite

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate.

Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș a fost achiziționat un ecograf performant care va facilita efectuarea de consultații și investigații medicale în specialitatea Medicină Internă. Ecograful este echipat cu sondă de ecografie cardiacă, ceea ce va permite efectuarea de ecografii și pentru copii.

Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș, secție externă a SJU Alba Iulia, oferă servicii medicale în domeniile medicină internă, pediatrie și obstetrică-ginecologie, atât în regim ambulatoriu, cât și pentru internări de zi. De asemenea, centrul dispune de un punct de recoltare pentru analize medicale.
Consultațiile medicale pentru copii au fost întrerupte întrucât medicul pediatru, dr. Marian Roxana Cristina, a intrat în concediu de îngrijire a copilului, însă acestea vor fi reluate începând cu 1 mai 2024. Serviciile medicale în specialitatea medicină internă sunt asigurate, în continuare, de către dr. Gherman Diana-Maria, iar cele în obstetrică-ginecologie sunt prestate de către dr. Mihăilă Florea Marius.
Activitatea la centrul multifuncțional Ocna Mureș se realizează în baza unei asocieri între Primăria Ocna Mureș și Consiliului Județean Alba, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Primăria a pus la dispoziție spațiul, Consiliul Județean a susținut financiar lucrarea de amenajare a spațiului, iar SJU Alba Iulia ocupă de organizarea activității medicale. Pot fi oferite servicii medicale inclusiv la pacienții neasigurați, la prețuri avantajoase.
Reamintim pacienților serviciile medicale prestate în cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș:

I. Servicii Obstetrică – Ginecologie
a) În regim de Ambulator
• Consultație de specialitate;
• Consultație infertilitate sau investigații;
• Ecografie ginecologică abdominală sau endovaginală;
• Ecografie sarcină trimestrul I, II și III;
• Ecografie sarcină gemelară trimestrul I, II și III;
• Ecografie 3D, 4D;
• Ecografie Doppler trimestrul III;
• Monitorizarea ovulației;
• Cardiotocografie;
• Inserție DIU;
• Extractie DIU;
• Examen citologic Babeș Papanicolau;
• Culură secreție vaginală;
• Cultură cervicală;
• Tipizare HPV.
b) Servicii Obstetrică – Ginecologie, în regim de Spitalizare de Zi
• Evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină cuprinde următoarele investigații: – Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: Anti HIV;
Anticorpi anti HCV;
Ag Hbs;
IgG anti CMV;
IgG anti Rubeola;
IgG anti Toxoplasma;
IgM anti CMV;
Ig M anti Rubeola;
Ig M anti Toxoplasma.
• Îngrijirile acordate mamei pentru cicatrice uterină în urma unei intervenții chirurgicale anterioare cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: APTT;
Creatinina, Uree serica;
Examen complet de urina;
Examen din secretii vaginale;
Fibrinogenemie;
Glicemie;
Grup sangvin ABO, Rh;
Hemoleucograma;
Sideremie;
Testare HIV;
TGO/TGP;
Timp Quick+INR;
VDRL.
– Investigatii imagistice: Ecografie pelvis;
Ecografie endovaginală.
– Cardiotocografie.
• Îngrijirile acordate gravidelor cu Edem gestațional cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: APTT
Creatinina, Uree serica;
Examen complet de urina;
Examen din secretii vaginale;
Fibrinogenemie;
Glicemie;
Proteine totale;
Hemoleucograma;
TGO/TGP;
Timp Quick+INR.
– Cardiotocografie;
– Investigații imagistice: Ecografie sarcină.
• Polipectomie la nivelul colului uterin;
• Chiuretaj cu biopsie de col uterin;
• Colposcopie cu biopsie de col uterin;
• Chiuretaj cu biopsie de endometru;
• Alte sângerări specifice ale uterului și vaginului cuprinde următoarele investigații:
• Consultație de specialitate;
• Analize de laborator: Examene din secreții vaginale – examen microscopic nativ și colorat, cultură și identificare bacteriană/fungică
• Hemoleucograma;
• Coagulograma;
• TSH;
• FT4;
• Frotiu Babeș Papanicolau;
• TGO;
• TGP;
• Creatinină;
• Progesteron.
• Investigații imagistice: Ecografie endovaginală;
Ecografie pelvis.
II. Servicii Medicină Internă

a) În regim Ambulator
• Consult medical acordat de medic specialist;
• Monitorizare TA;
• Electrocardiogramă;
• Pulsoximetrie;
• Administrare tratament în funcție de recomandările medicului specialist:
• Recomandări pentru investigaţii de specialitate (ecografii, radiografii, CT);
• Recomandare pachet minim de analize de specialitate;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Eliberare de concediu medical, după caz;
• Prescrierea tratamentelor (Rp) ambulatoriu;
• Dirijarea în UPU a cazurilor acute, pentru internare;
• Programarea pentru spitalizare de zi.
b) Servicii Medicină Internă în regim de Spitalizare de Zi
• Evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, în limita competenţelor, trimestrial sau, după caz, lunar, conform prevederilor legale în vigoare;
• Monitorizare TA;
• ECG standard;
• Pulsoximetrie;
• Ecografie generală (abdomen + pelvis)
• Analize de laborator (sânge, scaun, urină, secreții diverse);
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Recomandări pentru investigaţii de specialitate (ecografii, radiografii, CT);
• Eliberare de concediu medical, după caz;
• Prescrierea tratamentelor (Rp);
• Programare pentru reevaluare, după caz.
Degenerescență grasoasă a ficatului cuprinde următoarele investigații:
• Consultație de specialitate;
• Analize de laborator:
• Ag HbS;
• Ac HVC;
• alfafetoproteina (AFP);
• bilirubina directa;
• bilirubina totala;
• calciu ionic, calciu seric;
• creatinina, uree;
• colesterol seric total, HDL colesterol, LDL colesterol;
• trigliceride;
• TGO, TGP, GGT;
• fosfataza alcalina;
• LDH;
• Glicemie;
• Magneziemie;
• sodiu, potasiu;
• proteine totale, proteina C reactiva;
• VSH;
• Coagulograma;
• hemoleucograma completa;
• sumar+sediment urinar.
• Investigații imagistice: Ecografie generală (abdomen + pelvis)
• Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
Alte anemii prin carență de fier cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator:
• coagulograma;
• hemoleucograma completă;
• numărare reticulocite;
• transferina;
• creatinina;
• GGT, LDH;
• sodiu, potasiu;
• TGO, TGP;
• sideremie, feritină, uree;
• glicemie;
• examen complet de urină (sumar+sediment)
– Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
• Cardiopatie ischemică cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator:
a. acid uric;
b. calciu ionic;
c. creatinină, uree;
d. creatinkinaza;
e. colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol;
f. trigliceride;
g. glicemie;
h. hemoglobina glicozilată;
i. magneziemie;
j. potasiu, sodiu;
k. proteina C reactiva;
l. TGO, TGP;
m. TSH, FT4;
n. APTT, timp quick și INR;
o. hemoleucograma completă.
– Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
III. Servicii Pediatrie

a) în regim de Ambulator
Serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie pentru copiii în vârstă de 0 – 18 ani, cuprind următoarele:
• Servicii medicale curative – consultaţii pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale bolilor cronice, cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist:
• Anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific, stabilirea protocolului de explorări şi/sau interpretarea integrativă a explorărilor şi a analizelor de laborator disponibile, în vederea stabilirii diagnosticului;
• Unele manevre specifice pe care medicul le consideră necesare;
• Stabilirea conduitei terapeutice şi/sau prescrierea tratamentului medical şi igienodietetic, precum şi instruirea în legătură cu măsurile terapeutice şi profilactice;
• Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, după caz;
• Recomandare pentru dispozitive medicale, după caz;
• Bilet de internare, după caz;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi, după caz;
• Bilet de trimitere pentru investigaţii paraclinice, după caz;
• Eliberare de concediu medical pentru aparținător, după caz;
• Supravegherea bolilor cronice;
• Evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, în limita competenţelor, trimestrial sau, după caz, lunar, conform prevederilor legale în vigoare;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Eliberare de concediu medical, după caz.
• Servicii diagnostice şi terapeutice
• Analize de laborator (sange, scaun, urina, secretii diverse);
• ECG standard;
• Pulsoximetrie;
• Otoscopie;
• Extragere căpușe/insecte.
• Servicii de monitorizare a nou-născuților: curbe de creștere în lungime, greutate și perimetru cranian pe grupe de vârstă și sex.
b) Servicii Pediatrie în regim de Spitalizare de Zi
Serviciile sunt asigurate copiilor în vârstă de 0 – 18 ani, pentru următoarele diagnostice:
– Infecția bacteriană nespecificată;
– Anemia prin carența de fier;
– Malnutriția protein-calorica moderată;
– Obezitatea cauzată de un exces caloric;
– Urticaria alergică;
– Diareea și gastroenterocolita probabil infecțioase;
– Gastrita cronică nespecificată;
– Infecția tractului urinar;
– Ganglioni limfatici măriți;
– Astmul cu predominanță alergică;
– Pneumonia acută;
– Amigdaliata acută;
– Hepatita reactivă nespecifică;
– Altă durere abdominală nespecificată;
– Diabet zaharat tip 1.
Consultațiile în cabinetele medicale se vor acorda doar pe baza programării prealabile. Dacă doriți o consultație la unul dintre cabinetele noastre, vă rugăm să sunați la unul dintre numerele de telefon din lista de mai jos.
RECEPȚIE: 0786473091; 0258/401544; 0258/401545; 0258/401546
CABINET OBSTETRICĂ – GINECOLOGIE: 0786473091, program orele 08:00-15:00
CABINET MEDICINĂ INTERNĂ: 0786531592, program orele 08:00-15:00
CABINET PEDIATRIE: 0764453278, program orele 08:00-15:00.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

în

Aiud: Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie

Zilele trecute a avut loc predarea/primirea amplasamentului aferent investiției „Extindere pentru Acces de Urgenta Aripa Nord a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud”.

Realizarea obiectivului de investiții este necesară pentru facilitarea accesului ambulantei in incinta spitalului, preluarea pacientilor cu liftul din exterior prin executarea unei rampe de acces pentru ambulanta si conectarea acesteia cu pavilionul central in zona de triaj.

Prin lucrările aferente investitiei se urmărește crearea unui flux auto de circulație cu sens unic în incintă, a unui număr de 24 locuri de parcare, dintre care unul pentru persoanele cu dizabilități, a unei rețele de trotuare și alei pietonale cu dispunere coerentă care să deservească unitatea sanitară și anexele specifice și prevederea unui iluminat corespunzător în această zonă.

Proiectul este finanțat integral de Consiliul Județean Alba, instituție în subordinea căreia se află spitalul, iar valoarea totală a investitiei este de 1,3 milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Urzicile combat astenia și elimină toxinele: Care sunt proprietățile și beneficiile acestei plante, vedetă a primăverii

Publicat

în

Una dintre verdeţurile-vedetă ale primăverii sunt urzicile, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Este considerată o plantă completă, deoarece are mulţi compuşi benefici care pot ajuta la ameliorarea unor afecţiuni. Printre altele, urzicile combat astenia, au acţiune diuretică şi antiinflamatoare şi ajută la eliminarea toxinelor.

Urzica este bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine, aminoacizi, clorofilă, acid galic şi mucilagii. Este un aliment ideal, contribuind la refacerea organismului, la vitaminizare şi la susţinerea vitalităţii.

Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri sau sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, precum şi pentru diferite tratamente externe.

Datorită conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) şi rinichilor. Graţie conţinutului de fier, urzica este un adjuvant în anemie, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent.

Din punct de vedere medicinal, remediile pe bază de urzici au acţiune diuretică, astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, antiinfecţioasă, hipoglicemiantă, astringentă, imunostimulatoare, depurativă. Dacă vrei să încerci un tratament naturist pe bază de urzici, este bine să ceri părerea unui fitoterapeut, care îţi va face recomandările în funcţie de problemele tale de sănătate.
Remedii pe bază de urzici

Contra asteniei. Dacă te confrunţi cu astenia de sezon, ceaiul de urzică te poate ajuta. Poţi consuma 2 săptămâni o infuzie din frunze de urzică. Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru efect de detoxifiere, poţi încerca următorul remediu! Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, într-o cură de 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu exctract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 3 ori pe an.

În caz de dureri articulare. Pentru că are acţiune antiinflamatoare, urzicile pot ameliora durerile articulare. Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzici şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.

Hemoroizi: Pentru a reduce disconfortul dat de hemoroizi, se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul de urzică.

Căderea părului. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului. Pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi pentru a reduce căderea firelor, se masează pielea capului cu infuzie sau macerat de urzici. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Pentru un păr strălucitor, foloseşte la clătit o fiertură de urzică (2 pumni de plantă se fierb 10 minute în 1 litru de apă).

Contra sângerărilor menstruale abundente. Pentru a reduce sângerările, poţi consuma infuzie sau macerat de urzică. Maceratul se prepară astfel: se adaugă 1 lingură de urzică uscată în 250 ml de apă şi se menţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pentru efect diuretic. Urzica are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. Totodată, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind indicată în infecţii urinare. Urzica este de ajutor în eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind la purificarea sângelui. Pentru aceste beneficii, se recomandă infuzia de urzică, în cure de 2 săptămâni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba