Guvernul vrea să subvenţioneze şi facturile la utilităţi ale chiriaşilor ANL

Adăugat la Știri
 
anlGuvernul vrea să modifice modelul de subvenţionare a românilor care stau cu chirie în locuinţe ANL şi să introducă în schemă şi cheltuielile cu utilităţile. Propunerea este ca familiile care câştigă sub 150 euro/lună să nu plătească peste 10% din venit pe chirie şi facturi la utilităţi, potrivit Strategiei Naţionale a Locuirii. Acum, statul subvenţionează chiria locuinţelor sociale. Nivelul chiriei este stabilit la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuinţei.

„Calculul subvenţiilor pentru locuire şi energie ar trebui să ţină seama de faptul că gospodăriile cele mai sărace nu pot să aloce peste 10-15% din venituri pentru locuinţă şi costurile utilităţilor, luate împreună“, se precizează în Strategia Naţională a Locuirii, document realizat de Ministerul Dezvoltării şi pus  în dezbatere publică. Totuşi, autorii strategiei propun ca nivelul chiriilor pentru locuinţele sociale să fie crescut până la un prag de la care să se poată recupera costul construcţiei şi costurile legate de întreţinerea şi administrarea zilnică a imobilului, astfel încât aceste proiecte să fie viabile din punct de vedere financiar.În cazul unei astfel de majorări, chiriaşii care nu-şi permit plata chiriei ar urma să fie subvenţionaţi de stat sau din bugetul primăriilor pentru a acoperi diferenţa.

Citește și Noi locuințe ANL la Alba Iulia ce ar putea fi ridicate pe străzile: Nada Florilor și Lalelelor

În plus, documentul prevede eliminarea criteriilor de educaţie şi domiciliu principal în alocarea locuinţelor publice. Motivaţia constă în faptul că, de regulă, persoanele sărace şi vulnerabile nu au studii şi deseori nu dispun de acte de reşedinţă.

Sursa:capital.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii