Guvernul României cu cele mai multe doamne : Premieră istorică

Adăugat la Politică

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat, la Parlament, guvernul pe care îl propune. GreatNews a analizat toate guvernele de după Revoluția din `89 și a ajuns la concluzia că, dacă va fi votat, Guvernul lui Dacian Cioloș va fi cabinetul cu cele mai multe femei în funcția de ministru. De altfel, Dacian Cioloș a precizat că circa o treime dintre miniștri sunt femei.

femeiUn alt Executiv care a avut multe doamne la conducerea unor ministere a fost cel condus de Adrian Năstase, însă nu au participat la guvernare în același timp.

La polul opus se află guvernele conduse de Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) și cel în fruntea căruia s-a aflat Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 17 aprilie 1998), cu zero femei-ministru.

Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, în perioada 19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996, a avut un singur ministru-femeie, pe Daniela Bartoș (23 august – 11 decembrie 1996), la conducerea Ministerului Sănătății.
De asemenea, o singură femeie-ministru a avut și Guvernul Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000). Anca Boagiu a condus Ministerul Transporturilor, după demisia lui Traian Băsescu (18 iunie 2000), până la sfârșitul anului 2000.

Cine sunt doamnele din Guvernul Cioloș

Dacian Cioloș a subliniat că a urmărit să aibă oameni cu competența, cu viziune și cu experiență de management.

„Am urmărit să avem și un echilibru de genuri, este unul din rarele propuneri de guverne care are cam o treime din membri femei. Avem și oameni cu experiență bogată, dar și oameni tineri, însă cu formare profesională solidă și practica în domeniul lor și idei. Am urmărit oameni profesioniști și integri, profesioniști și deschiși la dialog”, a declarat Dacian Cioloș.

Citește și Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunţat componenţa noului guvern

  • Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor (analist economic la Comisia Europeană, are o experiență de peste 10 ani la biroul regional pentru România al FMI);
  • Cristina Guseth, ministrul Justitiei (lucrează la Freedom House);
  • Claudia Ana Moarcaș, Ministerul Muncii. (experiență de peste 25 de ani în domeniu)
  • Aura Răducu, ministerul Fondurilor Europene. (a lucrat la Direcția REGIO la Comisia Europeană, e expert la BERD)
  • Cristiana Pasca Palmer, Ministerul Mediului. (șef de Unitate la Comisia Europeană)
  • Elisabeta Lipă, Ministerul Tineretului. (campioană olimpică la canotaj, multi-medaliată la competiții naționale, europene și mondiale, experiență managerială la clubul sportiv Dinamo și la COSR)
  • Violeta Alexandru, ministru delegat pentru consultare publică și dialog social. (director al OBG-ului IPP

Sursa:greatnews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii