Groapa Ruginoasă, atracția din Apuseni, replică a Marelui Canion din Statele Unite

Adăugat la Știri

groapa-ruginoasa-ApuseniAventură la 1.000 de metri înălţime, pe scări şi lanţuri înfipte direct în stâncă. Este experienţa unică de care au parte amatorii de adrenalină care urmează traseul Via Ferrata, amenajat de un an în zona Pietrele Negre din Apuseni. Sunt 200 de metri pe care turiştii îi parcurg deasupra unei prăpăstii, numai cu echipament special.

La doar trei kilometri depărtare se află o altă perlă a Parcului Natural Apuseni: Groapa Ruginoasă, o replică autohtonă a Marelui Canion din Statele Unite. Citeşte mai multe despre toate acestea pe radiounirea.ro.

Groapa Ruginoasă, este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din ţară. Este o ravenă cu o lăţime de 500 de metri si o adâncime de 100 de metri, formată prin eroziune”, spune Mircea Petrescu. Cavitatea uriaşă, săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, este o formă de relief unică în Europa. Cei care au vizitat acest loc spun că seamănă cu Canionul Colorado din Statele Unite ale Americii. Cele 20 hectare ale rezervaţiei oferă un peisaj de o rară frumuseţe. Valea Seacă are versanţi abrupţi şi este considerată o ciudăţenie a naturii, mai ales din cauza contrastului neobişnuit dintre rocile roşiatice şi vegetaţia verde. Cei care vor să se poposească în zonă, găsesc cele mai apropiate pensiuni în Arieşeni. O noapte de cazare cu mic dejun și acces la piscină costă cel mult 130 de lei. Vârtop-Arieşeni este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului. Ca să ajungeţi acolo trebuie doar să mergeţi pe Drumul Naţional 76 Oradea – Deva şi să urmăriţi indicatoarele spre Arieşeni.

Citește și Un județ și unsprezece opriri : Cele mai frumoase locuri din Alba

Fenomenul Groapa Ruginoasa, ravena (numele cu care mai gasim acest fenomen in literatura de specialitate) este împărţită în mai multe sectoare de creste foarte ascuţite, care converg jos în firul unui vîlcel, obîrşia Văii Seci. Cea mai impresionanta muchie o gasim in partea dreapta a râpei. Aceasta urca vertiginos de la baza Gropii pana la marginea superioara. Niciuna dintre creste nu pot fi urcate datorita componentei geologice din care este format intregul fenomen. Totul este fragil, un invelis precar de pietris si nisip gata sa se surpe oricand si sa se duca la vale.

Hărțile topografice de la sfârșitul secolului XX arătau în zonă o depresiune mai mică de 200 m diametru. In anii `30 găsim atestat un fenomen de dimensiuni mai mari. Acum întreaga ravenă măsoarea aproape 1 km diametru.  La precipitații, se vede cum întreaga groapă „lucreaza”, sedimentele fiind duse de apa de-a lungul văii Seci. Acestea ajung în cele din urmă în valea Galbena (nume primit de la culoarea galbena a materialului adus din Groapa Ruginoasă). Trebuie sa luati in considerare timpul necesar intoarcerii de la iesirea din canion. Daca ati lasat masina in zona Groapa Ruginoasa, va trebui sa va rezervati in jur de 3 ore pentru intoarcere. Mai exista posibilitatea ca cineva sa va recupereze din drumul care merge paralel cu valea Galbenei si urca dinspre Pietroasa (consultati harta turistica a zonei Padis). Aceasta este o alternativa de intoarcere mult mai comoda. Va recomandam sa va documentati despre starea vremii deoarece in situatia in care exista averse s-ar putea ca nivelul apei sa creasca intr-un timp foarte scurt. In aceasta situatie cea mai buna alegere este sa nu intrati in canion.

 sursa: digi24.ro și travelguideromania.com

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii