GREEKMENT: Dupa negocieri maraton, de 16 ore, s-a ajuns la un acord cu Grecia

Adăugat la Știri

negiciere greciaDonald Tusk, presedinteleConsiliului European a confirmat faptul ca s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei.  Discuţiile de la Bruxelles pe tema Greciei au durat peste 16 ore. Afla mai multe pe www.radiounirea.ro

Premierul belgian a anunțat pe Twitter că s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Anunțul a fost confirmat ulterior de președintele Consiliului European, Donald Tusk. Discuţiile de la Bruxelles pe tema Greciei au durat peste 16 ore. Au fost negocieri-maraton extrem de tensionate.

Parlamentul grec trebuie să voteze noile propuneri, a anunțat într-o conferință de presă președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a subliniat că încrederea este un element-cheie în acest proces de ajutare a Greciei. Vrem reforme fiscale, a subliniat el.

După votul din Parlamentul grec, acordul trebuie supus aprobării și în alte opt parlamente ale unor țări din zona euro.

„Avem un Greekment!”, a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk. El a spus că acordul îi permite Greciei să revină pe calea europeană și să evite consecințele unei crize generate de o eventuală ieșire din zona euro. El a subliniat că este necesar ca Grecia să recâștige încrederea partenerilor europeni, însă nu a dat detalii despre ce măsuri prevede acordul. În orice caz, miniștrii de finanțe din zona euro vor avea discuții de urgență despre cum pot fi ajutați colegii greci, a spus Tusk.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a subliniat că a fost un acord laborios, care a luat mult timp, însă Comisia Europeană a insistat că nu va accepta un Grexit. El s-a declarat satisfăcut de rezultatele care au fost obținute. Grecia trebuie să-și consolideze zona bugetară, să asigure creșterea economică și locuri de muncă.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat oficial că s-a ajuns la un acord unanim.  „Suntem cu toții gata să acordăm un program de ajutor Greciei în schimbul unor reforme serioase și a unui sprijin financiar”, a scris președintele Consiliului European.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a scris luni dimineață pe Twitter un singur cuvânt: „Agreement” (Acord). Anunțul a intervenit în jurul orei 9:40, ora României, 8:40 ora Bruxelles-ului.

Anterior, presa greacă scria că Alexis Tsipras, Francois Hollande, Angela Merkel şi Donald Tusk ar fi ajuns la o soluţie de compromis, pe care o vor prezenta tuturor liderilor din zona euro.

Chiar şi aşa, mai rămân două chestiuni majore de rezolvat, a scris pe Twitter purtătorul de cuvând al premierului cipriot. Cei patru lideri au profitat de pauzele summitului pentru a purta dialoguri separat.

Potrivit unor surse, citate de jurnaliştii eleni, temele de discuţie au fost legate de găsirea unor mijloace alternative de finanţare pentru Grecia, până la obţinerea unui nou împrumut prin Mecanismul European de Stabilitate. Aparent, liderii europeni par să renunţe şi la ideea unui „Grexit” temporar.

Un „Grexit” ar fi un dezastru pentru Grecia și zona euro, a afirmat luni premierul francez Manuel Valls. El a precizat că în cazul în care se va ajunge la un acord, acesta va fi supus încă de miercuri unui vot în Parlamentul francez.

sursa: digi24.ro

Tudor Stan

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0756.638.321
email: tudorstan90@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.