#GivingTuesday, în 28 noiembrie, la Alba Iulia

Adăugat la Știri

#GivingTuesday, o mișcare ce aduce împreună ONG-uri, instituții publice, companii și oameni de bine pentru a încuraja implicarea în comunitate, se sărbătorește în ultima marți din luna noiembrie, ziua în care vă invităm să fiți alături de noi, să dăruiți, să voluntariați, să dați ceva înapoi comunității din care faceți parte și să vă îndemnați prietenii să facă la fel.   Lansată în 2012 #GivingTuesday a devenit o mișcare internațională adoptată de peste 90 de țări.  

Anul acesta #GivingTuesday se sărbătorește pe 28 noiembrie. Milioane de oameni din toată lumea indiferent de etnie, religie, cultură, status social se alătură pentru a sprijini cauzele în care cred și comunitățile în care trăiesc. Fiecare act de generozitate contează, dar acestea au și mai mare însemnătate si impact când dăruim împreună. Fiecare are ceva de dăruit, iar împreună suntem mereu mai buni!

Este o idee care se întâmplă în premieră în România, Alba Iulia fiind unul dintre orașele pilot care crede în comunitatea pe care o reprezintă și în capacitatea acesteia de a se uni pentru o idee nobilă, aceea de a dărui timp, atenție, empatie, sprijin material sau financiar, creativitate și implicare în general, celor din jurul nostru. O astfel de inițiativă, de a aduna într-o singură zi o arie cât mai largă de acțiuni de implicare comunitară oferă un mesaj foarte clar și vizibil, de care toată lumea are nevoie: din ce avem și știm, trebuie să dăruim celor care au nevoie.

Citește și Cinci regiuni din România, în topul sărăciei europene

Până în prezent, Primăria Municipiului Alba Iulia a centralizat 35 de inițiative înscrise la nivelul orașului. Persoane fizice, instituții, ONG-uri și firme s-au mobilizat și își vor aduce aportul la crearea unor momente speciale pentru diverse categorii sociale: se pun la dispoziție săli de conferințe pentru workshop-uri care se desfășoară în regim de voluntariat; se donează cărți, alimente, jucării pentru copii și vârstnici; se organizează seri de lectură pentru copii din centre de plasament; se îmbunătățește aspectul unor zone din comunitate; se strâng bani pentru copii aflați în diverse situații critice; se donează sânge; preșcolari crează mici suprize pentru trecători; și o mulțime de alte idei altruiste. Inițiativele pot fi urmărite pe facebook, în cadrul event-ului Giving Tuesday Alba Iulia https://www.facebook.com/events/386057835146499/

#GivingTuesdayAlbaIulia înseamnă dăruire: din suflet, din timp, din experiență, din ce avem fiecare. Un gest simplu poate însemna totul pentru cineva. În 28 noiembrie, angajații Primăriei Municipiului Alba Iulia și ai Poliției Locale vor dona sânge la Centrul de Transfuzii. Pentru că este o zi specială, ne-am gândit să le oferim copiilor de la Centrul educațional de zi Sf. Nicolae Alba Iulia, Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii Sfânta Maria și Centrul de zi Sf. Cuvioasa Parascheva Alba Iulia, câteva ore speciale. Copiii vor participa în Muzeul Principia la  „O lectie de istorie altfel”, în cadrul căreia li se va face un tur ghidat gratuit în cadrul muzeului și vor participa la un spectacol de reenacment oferit de ”Asociația Culturală pentru Istorie Vie” din Alba Iulia. La finalul demonstrației, copiii vor avea posibilitatea de a interacționa cu reenactorii, iar angajați din cadrul primăriei le vor face surprize, prin valorificarea bonurilor primite în urma donării de sânge. Restaurant-Pizzerie Gothic oferă copiilor pizza și suc iar Societatea de Transport Public Alba Iulia va facilita accesul acestora la muzeu.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii