Rămâi conectat

Știri

Ghiozdanul elevilor nu trebuie să aibă mai mult de 10% din greutatea copiilor: Modificări la Legea Învățământului

Publicat

în

O veste buna pentru elevi: se pregateste o lege care va scadea greutatea ghiozdanelor! Ghiozdanul scolarilor va trebui sa aiba maxim 10% din greutatea lor corporala, iar scolile vo fi obligate sa asigure spatii speciale pentru depozitarea rechizitelor. Prevederile se regasesc intr-o initiativa legislativa depusa de Ovidiu Raetchi, deputat PNL, lege care si-a inceput parcursul legislativ pe 29 mai, in Camera Deputatilor.

„Periodic, in spatiul public apar discutii justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale. Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.

Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe scoli au decis sa achizitioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil sa isi poata depozita materialele necesare activitatii scolare zilnice (carti, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degraba exceptia si nu regula. De exemplu, un elev de clasa primara poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsa intre 4 si 7 kg in conditiile in care greutatea maxima recomandata pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui sa depaseasca 2,5 – 3 kg.

Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporala a copilului. Uneori, din dorinta ca elevii sa fie pregatiti suplimentar si temeinic la toate materiile studiate la scoala, acestia sunt „incarcati” cu numeroase carti, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligati sa le poarte in ghiozdane”, se precizeaza in Expunerea de Motive a legii initiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.
Citește și Cartea e grea, la figurat, dar și la propriu: Știu asta cel mai bine elevii care sunt nevoiți să-și care ghiozdanele pline cu manuale și caiete. Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui copil

Proropunerea legislativa prevede amendarea Legii Educatiei Nationale prin introducerea unui nou articol, astfel incat „volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale necesare in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de ia scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului”. In acest sens, unitatile didactice de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure fiecarui elev in parte spatii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice.

De asemenea, initiativa legislativa stipuleaza ca „in cazul in care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicita capacitatea de efort fizic a elevilor, in conformitate cu prevederile alin. (1), unitatile de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure cadrelor didactice posibilitatile tehnice necesare pentru transmiterea fizica si/ sau electronica – prin intermediul Platformei scolare de e-learning – a sectiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuarii lectiilor in afara orelor didactice”.

Proiectul de lege prevede si faptul ca, la sesizarea elevilor, parintilor si a cadrelor didactice, directorii unitatilor scolare de stat si particulare autorizate/acreditate trebuie sa ia masuri pentru respectarea greutatii ghiozdanelor, respectiv pentru asigurarea spatiilor speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor si a materialelor necesare pentru scoala.

Deocamdata, aceasta este doar la stadiul de propunere legislativa, fiind depusa in Camera Deputatilor pe 29 mai. Se asteapta avizele necesare de la Comisiii, urmand sa fie supusa votului in perioada urmatoare.

Sursa.portalinvatamant.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba