Rămâi conectat

Știri

Ghid de călătorie: ce poţi vizita lângă Transalpina

Publicat

în

Drumul Naţional 67C, cunoscut în prezent sub denumirea de Transalpina sau „Drumul Regelui“, nu este doar una din cele mai înalte şosele din România, ci şi unul din cele mai spectaculoase trasee din ţară, de-a lungul căruia sunt dispuse de la monumente ale naturii şi până la bijuterii arhitecturale ridicate în urmă cu câteva secole. Află de pe radiounirea.ro ce poţi vizita lângă Transalpina.

Potrivit legendei, şoseaua Transalpina ar fi fost amenajată în urmă cu două mii de ani, când legiunile romane au invadat Dacia şi folosită ca drum de transhumanţă de ciobanii din Oltenia şi Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Şoseaua a căpătat denumirea de “Drumul Regelui” după ce a fost reabilitată între 1934- 1938, în timpul domniei lui Carol al II-lea.

Drumul face legătura între oraşul Novaci (judeţul Gorj) şi oraşul Sebeş (judeţul Alba) şi poate fi traversat pe două trasee:

–Novaci-Rânca-Obârşia Lotrului-Şugag-Sebeş

-Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Jina – Poiana Sibiului – Sălişte.

Ce poţi vizita lângă Transalpina

Turiştii care coboară din staţiunea Rânca spre Obârşia Lotrului sau staţiunea vâlceană Voineasa pot face un scurt popas pe marginea Lacului Gâlcescu, un complex glaciar din Munţii Parângului aflat la aproape 2000 de metri altitudine. Zona este de o frumuseţe rară, imaginea impunătoare oferită de Lacul Gâlcescu fiind pusă în valoare de alte zece lacuri glaciare, printre care Pancu şi Vidal.

De pe Transalpina, câţiva zeci de kilometri mai jos de Obârşia Lotrului se găseşte rezervaţia naturală Iezerul Latoriţei. Rezervaţia se întinde pe zece hectare şi se află lângă alte două obiective turistice din judeţul Vâlcea, respectiv lângă lacul Petrimanu şi lacul Galbenu. În zonă se poate ajunge pe DN 7A Brezoi-Voineasa, intrarea spre Valea Latoriţei fiind în satul Ciunget.

Citeşte şi Ciobanii de pe Transalpina s-au reinventat. Vezi cu ce surprize îi aşteaptă pe turişti

Din Obârşia Lotrului se poate ajunge uşor, pe DN 7A, şi pe Valea Oltului, unul din cele mai frumoase defilee din ţară. În drumul spre staţiunea Voineasa sau Valea Oltului, turiştii pot face un scurt popas la Vidra, în zona lacului de acumulare, sau, în sezon de iarnă, pe pârtia Transalpina Ski Resort (foto)

Ce poţi vizita lângă Transalpina

Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile sale de Mihail Sadoveanu

Din Obârşia Lotrului, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber, fie la un grătar, fie să ia la pas cărările muntoase. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, călătorul neobosit ajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa. Pentru a-ţi oglindi chipul în apele limpezi ale lacului din Munţii Sureanu trebuie doar să cobori câţiva zeci de metri pe marginea DN 67 C (Transalpina). Zona este cunoscută mai ales în rândul credincioşilor datorită Mânăstirii Oaşa situată de cealaltă parte a lacului, aşezământul monahal unde timpul a încremenit parcă, iar orice lucru lumesc e lipsit de importanţă.

Ce poţi vizita lângă Transalpina. Lacul Oasa

Foto romania-redescoperita.ro

La circa şapte kilometri distanţă se găseşte Valea Frumoasei, raiul descris de Mihail Sadoveanu în urmă cu 80 de ani, în povestirile sale. Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67, pornind atât din Sebeş înspre Oaşa, făcând stânga de-a lungul barajului, apoi din nou la stânga după ce treci de ultimul viaduct peste lacul Oaşa, cât şi din direcţie opusă din Novaci – Gorj-Obârşia Lotrului. Printre obiectivele turistice din zonă la care se poate ajunge de pe Transalpina se numără cetatea ţărănească Câlnic, monument construit în urmă cu mai bine de şapte secole, şi Castelul Martinuzzi.  De asemenea, de pe DN 67 se poate ajunge uşor la Cetatea Căpâlna, unul dintre obiectivele strategige construite de daci în perioada invaziei romane.

Transalpina este deschisă circulaţiei rutiere în regim de şantier, şoferii find sfătuiţi să circule în zonă cu atenţie, mai ales că lucrările de reabilitare a şoselei, lucrări începute în 2009, nu s-au finalizat, iar pe multe porţiuni din drum lipsesc parapeţii de protecţie.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba