Garda Apulum, la Moscova, la cel mai mare festival de reenacment din Europa, care anul acesta a strâns peste 6000 de participanți

Adăugat la Știri

Garda Apulum a participat în perioada 7-12 iunie 2017 la Festivalul Times & Epochs, care s-a desfășurat la Moscova, Rusia. Acesta este considerat cel mai mare festival de reenacment din Europa, care anul acesta a strâns peste 6000 de participanți din întreaga lume. De asemenea, conform organizatorilor, în cele două săptămâni în care s-a derulat festivalul, s-au înregistrat peste 500.000 de vizitatori.

De remarcat că trupele de reconstituire istorică au putut participa la eveniment doar în urma unor selecții complexe și stricte făcute de organizatori, bazate în mare parte pe un „curriculum vitae” al asociațiilor din care fac parte și care reflectă nivelul de performanță și profesionalism pe care l-au atins în acest domeniu.

La această ediție, Alba Iulia a fost reprezentată de Garda Apulum, care a expus publicului prezent fragmente din viața militară și civilă din anticul Apulum. Voluntarii albaiulieni s-au remarcat și prin câștigarea unor concursurilor organizate în timpul festivalului, precum cel de aruncat pilum-ului (suliță romană care se arunca înspre adversari înainte de începerea luptelor  corp la corp) sau cel de îndemânare militară, în care au luptat împotriva altor războinici în formații de câte nouă persoane.

Citește și Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

De menționat că sub egida Gărzii Apulum activează patru formații, respectiv, Legiunea XIII Gemina (soldații romani), Lupii Apoulonului (războinicii daci), Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis (dansuri de inspirație antică romană și dacică). Această trupă a reușit; în ultimii cinci ani, să pună orașul Alba Iulia pe harta reenacmentului profesionist din Europa, reprezentând și promovând orașul și patrimoniul său la numeroase festivaluri de profil din țară și străinătate (Italia, Belgia, Elveția, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia).

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii