Rămâi conectat

Știri

Fundația Comunitară Alba a încheiat cu succes cea de-a opta ediție a programului YouthBank

Publicat

în

Fundația Comunitară Alba a încheiat cu succes cea de-a opta ediție a programului YouthBank. Miercuri, 14 iunie, cochetul salon roșu al Hotelului Parc a găzduit evenimentul de încheiere a celei de-a opta ediții a programului YouthBank, prin care Fundația Comunitară Alba și partenerii ei susțin proiectele de implicare în comunitate ale adolescenților.

La eveniment au participat echipele de tineri finanțate în acest an, împreună cu cei care le-au oferit sprijin în implementarea proiectelor – profesori, organizații neguvernamentale și instituții de învățământ. Alături de ei s-au aflat reprezentanți ai partenerilor și finanțatorilor programului, dintre care nu au lipsit viceprimarul Gabriel Pleșa, consilierul local Pavel Popa, Silvan Stâncel și Felicia Colda din partea Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, între ei aflându-se și Codruța Lodroman, inspector responsabil cu activitățile extrașcolare. Evenimentul a fost prezentat de echipa YouthBank Alba 2016-2017, formată din liceeni care “trudesc” pentru a oferi colegilor lor de generație resurse, know-how și mai ales încredere: Claudiu Bîrluțiu, Magdalena Burduf, Cristian Cărămidar, Tudor Cojan, Andreea Ispas, Silvia Lupșa, Larisa Măieraș, Luiza Negru, Sebastian Popescu, Rebeca Rusu și Maria Toderean, coordonați de Răzvan Boba, fost membru al echipei, actualmente student. Toți stakeholderii implicați în acest an de program au fost premiați cu diplome și răsplătiți cu aplauze de publicul prezent.

Echipa YB a fost susținută în activitățile ei și de ceilalți voluntari ai fundației: Teodora Petecuță-Lazăr, Mihai Pocol, Daniel Jurj, Carmen și Georgiana Cazmet, Elena Ștefan, Cristina Negoescu, Luminița Moldovan, Raluca Roșca, Alexandra Radu, Emanuela Șarlea, Timeea Timofte, Iuliana Bărăbanț sau Bianca Marin, de staff-ul fundației – Dorin Sava (director executiv) și Lucia Ispas (grant manager), dar și de board-ul FCA, reprezentat la eveniment de jurnalistul Dan Lungu.

Citește și 20.000 lei din Fondul YouthBank 2016-2017 pentru liceenii care studiază în Alba Iulia și vor să se implice în comunitate

Programul are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia și Exclusiv Auto Center (dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba), ca finanțatori Ancău Company, Pub 13 – Medieval, Porterom, Toskana Garten, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Vimed, Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Nicolae Boca Photography. La nivel național, Programul YouthBank este coordonat de Fundația pentru Implicarea Tinerilor. Fundația beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, în cadrul programului de Fundații Comunitare din România.

“Acest program ne-a schimbat pe noi, liceenii, pentru că ne-a pus în situații de viață reală, am învățat cât de greu e uneori să strângi resurse din comunitate și cât de mare e responsabilitatea pentru a le direcționa apoi spre proiecte cu impact” – Andreea Ispas, elevă în clasa a X-a și primul an ca voluntar YouthBank.

“Proiectele finanțate se pliază pe nevoile reale ale tinerei generații și ale comunității. În ceea ce privește nevoile, constatăm că pe parcursul celor opt ani tendințele s-au modificat. Dacă în primii ani majoritatea proiectelor vizau încurajarea unui stil de viață sănătos sau domeniul cultural, în ultimii ani proiectele au devenit mai complexe și s-au adresat inclusiv orientării în carieră a tinerilor” – Rebeca Rusu, elevă în clasa a XI-a și de trei ani voluntar YouthBank.

În 2017, au aplicat pentru finanțare 10 echipe, formate din tineri provenind din 7 din cele 11 licee din municipiu. Dintre acestea, au fost selectate spre finanțare 5 proiecte, în valoare totală de 17.128 lei. Au fost implementate cu succes 4 dintre acestea, iar un proiect nu a fost realizat.

Din 2010 și până în prezent, Fundația Comunitară Alba a finanțat cu peste 141.000 lei un număr de 64 de proiecte ale liceenilor din municipiul Alba Iulia, care au avut peste 24.000 de beneficiari direcți sau indirecți, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de liceeni. Programul YouthBank încurajează implicarea directă a tinerilor în viaţa comunităţii, ei câştigând, în acest fel, încredere în propriile forţe, dobândind abilităţi de comunicare, negociere, administrare financiară şi de conducere. Prin programul YouthBank, Fundația Comunitară Alba crește, în fapt, lideri pentru comunitate.

În prezent, programul YouthBank se derulează în Alba Iulia, Bacău, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Reghin, Satu Mare, Sibiu și Timișoara, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Iată, pe scurt, cele patru proiecte implementate:

Nume proiect: Arhimatematicus
Nume echipă de proiect: Happy Math
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: orientare în carieră / educație
Scop: organizarea unui concurs de matematică în incinta colegiului militar, destinat elevilor de gimnaziu din mediul rural din județul Alba, conștientizând că aceștia nu au posibilitatea de a participa, în general, la astfel de concursuri și considerând că e șansa lor de a se afirma și dobândi experiență în acest domeniu. Totodată, promovarea colegiului în mediul rural.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3718 lei / 4218 lei.

Nume proiect: Foto Time
Nume echipă de proiect: Foto Fun
Liceeni din: Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Liceul de Arte „Regina Maria”
Organizație gazdă: Asociația EDU-PACT
Domenii proiect: orientare în carieră / educație
Scop: inițierea tinerilor în arta fotografică. Acest proiect face posibilă orientarea lor profesională, în contextul în care există cerere pe piața muncii de profesioniști în domeniul artei fotografice.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3992 lei / 4092 lei.

Nume proiect: Liga Tineretului
Nume echipă de proiect: LightNings
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: sănătate / schimbarea mentalității oamenilor
Scop: proiectul a constat în desfășurarea mai multor activități sportive, recreative și distractive, pentru a crea un prilej pentru dezvoltarea spiritului de echipă, a relațiilor interumane și totodată a detașării de universul virtual, problemă cu care se confruntă tinerii în ziua de azi.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 2961 lei / 3429 lei.

Nume proiect: Intergarten Sound &Vision
Nume echipă de proiect: Interact Alba Iulia
Liceeni din: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Liceul Teoretic „Sf. Iosif”
Organizație gazdă: Rotary Club Alba Iulia
Domeniu proiect: cultură/artistic
Scop: să aducă la cunoștința tinerilor diversitatea manifestărilor artistice pentru a le stârni interesul și a le oferi o nouă perspectivă asupra artelor culte.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3867 lei / 4267 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba