Noutăţile sunt incluse într-un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Acesta a trecut prima oară de Parlament în iunie 2016, însă, în urma unor critici de neconstituționalitate, a fost întors pentru reexaminare. Astfel, Senatul a votat favorabil documentul în februarie 2017 și în perioada următoare va urma votul decisiv al Camerei Deputaților, ce se prefigurează a fi tot pozitiv.

Atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor putea să ceară menţinerea în activitate. Mai exact, solicitarea va trebui formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.

„Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”, prevede propunerea legislativă.

În momentul de faţă, Statutul funcţionarilor publici dispune că raportul de serviciu încetează automat atunci când persoana vizată îndeplineşte, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare. Aşadar, dacă proiectul de lege va ajunge să se aplice, funcţionarii publici vor avea posibilitatea legală să lucreze şi după data la care ar trebui să se pensioneze pentru limită de vârstă.

Sursa:avocatnet.ro