Frumuseți ascunse : Izbucul Tăuzului din comuna Arieșeni, județul Alba

Adăugat la Știri

Izbucul Tăuzului este o arie protejată, cu o suprafaţă de un hectar, situată în vestul Transilvaniei, în Munții Bihorului, pe teritoriul satului Hodobana, comuna Arieșeni, județul Alba.

Rezervația naturală, inclusă în Parcul Natural Apuseni, este o zonă montană pe al cărui teritoriu se află un izvor cu activitate intermitentă (izbuc), ce funcționează pe principiul sifonului, cu o adâncime de 85 m.

Izbucul Tăuzului face parte din Parcul Natural Apuseni, fiind un izvor cu activitate intermitentă. Izvorul a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2000.

Acest lac apărut din piatră seacă ascunde câteva aspecte inedite dar şi triste în acelaşi timp. Primul ar fi că adâncimea sa depăşeşte 100 de metri, si că prin galerii subterane şi sifoane inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, după unii săteni 7 kilometri pe sub munte, după speologi vreo 4, pentru a ieşi la lumină aici şi a se vărsa mai departe în râul GârdAl doilea aspect, trist de data acesta, este că aici în 2002 un speolog polonez şi-a găsit sfârşitul la peste 80 de metri adâncime, prins de curenţii puternici din peştera inundată. Deşi colegii lui s-au luptat cu apa să-l salveze sau măcar să-l scoată de acolo, nu au reuşit. În cele din urmă, cu echipament special prietenii s-au întors din Polonia, împreună cu părinţii tânărului, reuşind să-l scoată la suprafaţă în prezenţa poliţiştilor şi procurorilor. Asta este explicaţia pentru plăcuţa de bronz fixată pe peretele din dreapta şi care aminteşte despre tragicul sfârşit al unui iubitor de munte.a Seacă.

Citește și Izvorul cu ”apă vie” din Ocoliș, Alba care vindecă bolile și ajută copiii să crească

La baza unui perete stâncos, apele intrate prin peșterile Coiba Mică și Coiba Mare, ies la suprafaţă şi formează Izbucul Tăuz.

Accesul către ochiul de apă este destul de ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda, până se ajunge la izbuc.

Sursa:locuridinromania.ro și sfatulbatranilor.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii