Fructe, legume sau diverse iaurturi, produse noi livrate elevilor în 2017

Adăugat la Știri

fructe„Programul pentru școli” are prevăzute fonduri de 17,2 milioane de euro pentru anul școlar 2017 – 2018, iar produsele distribuite vor fi diversificate, de la mere și lapte, până la struguri, nectarine, morcovi, ardei grași și diverse iaurturi, inclusiv miere, a anunțat, miercuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale .

Începând cu anul școlar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe și de distribuire a laptelui în școli vor fi unificate într-un singur program cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”. Astfel, prin noul program se vor putea distribui și alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum și legume: morcovi, ardei grași, castraveți.

În privința laptelui și produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătății constă într-o porție de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, de fructe sau de cacao.

Conceput în jurul obiectivelor de sănătate și educație, „Programul pentru școli” este un program cu precădere educativ, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viață sănătos și să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă. Programul are la bază două componente: distribuția propriu-zisă a produselor și măsurile educative care o însoțesc, apreciindu-se că simpla distribuție nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor.

MADR precizează că pentru o implementare eficientă, „Programul pentru școli” necesită implicarea activă a tuturor factorilor la nivelul comunităților, de la reprezentanții administrației publice locale — consilii județene, direcțiile județene de sănătate publică, inspectoratele școlare — până la producătorii locali interesați de furnizarea produselor.

Citeste si ”Bani de liceu” pentru 550 de elevi din Alba

Programul se adresează preșcolarilor din grădinițele de stat și particulare cu program normal de 4 ore și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și particular.

De asemenea, a fost lansat în dezbatere publică documentul pentru obținerea opiniei publicului larg cu privire la cum ar trebui să arate acest program astfel încât să se asigure atingerea obiectivelor.

„Până la sfârșitul anului 2016 și până în luna iunie 2017, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să promoveze actul de bază și normele de implementare aferente pentru a începe derularea programului în timp util”, se arată în comunicat.

Sursa.romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii