Frontex, „corp de pază comun al frontierelor şi al țărmurilor UE”

Adăugat la Știri

Parlamentul European reia luni, în comisii, dezbaterile asupra planurilor excutivului comunitar de a transforma agenţia Frontex într-un corp de pază comun al frontierelor şi al tărmurilor statelor membre. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Frontex

Initiativa, care urmăreşte să facă mai eficient controlul migraţiei, va fi analizată astăzi în comisiile pentru Buget şi pentru Afaceri Externe.

Dezbaterile din cele două comisii au loc în ziua în care Turcia începe să-i ia inapoi pe migranții care au ajuns ilegal în Grecia, potrivit noului acord convenit recent cu Uniunea Europeană.

Planul își propune să închidă definitiv ruta principală, folosită anul trecut de peste un milion de migranţi şi refugiați, care au traversat Marea Egee şi au intrat în Grecia, în drum spre țările mai bogate din nordul Europei.

Deşi Turcia s-a angajat să oprească bărcile cu migranţi, la mijlocul săptămânii trecute s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului celor care au reușit să ajungă pe insulele grecești.

Miercuri au fost aproape 800, de patru ori mai mulți decât în ziua precedentă. Şi în cealaltă zonă fierbinte, în apropierea coastelor italiene, peste 1300 de oameni, majoritatea din Africa, au fost salvați de pe mare.

Sunt motive de îngrijorare pentru deputații europeni, dar comisarul Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migrație, le-a spus deja că statele membre trebuie să aibă răbdare pentru ca acordul cu Turcia să producă urmări pozitive, după o perioadă dificilă:

„Între 3 şi 4 mii se sosiri zilnic în Grecia în perioada Crăciunului şi a Anului Nou. Tot mai multe state membre reintroduc controalele la frontierele interne. (…..)Cu Turcia, Uniunea Europeană are un acord privind un plan comun de acţiune. Deşi încă nu putem fi mulţumiţi de viteza implementării planului de acţiune, continuăm cooperarea cu partenerii turci pentru a opri afluxul de migranți”, a spus Dimitris Avramopoulos.

În același timp, Comisia Europeană vrea ca până la vară să devină operațional şi corpul comun de pază a coastelor şi a frontierelor Uniunii.

Va fi constituit pe baza agenției Frontex și cu ajutorul autorităților responsabile cu gestionarea granițelor din statele membre. Noua agenție va dispune de o rezervă de cel puțin 1500 de polițişti de frontieră şi experți şi de mijloace tehnice suplimentare.

Sunt însă suficiente fondurile propuse de Comisie pentru punerea în practică a acestui proiect? Este o altă întrebare pusă deja unii europarlamentari:

„În privinţa bugetului, auzim de 300 de milioane de euro, dar credeţi ca vor fi deajuns, ţinând cont că sunt 15 mii de kilometri de frontiere numai în Grecia . Prin comparaţie, este acelaşi buget ca cel alocat programului european pentru fructe şi legume în şcoli”, a spus deputata Nathalie GRIESBECK din Grupul ALDE într-o intervenție în comisia pentru Libertăți civile.

Comisia speră că Parlamentul European va aproba o majorare a acestui buget, problemă care ar urma să fie analizată si astăzi în comisia de resort.

Executivul comunitar spune că întărirea frontierelor externe va fi un efort comun şi că oricum toate țările mebre vor veni cu propria contribuție financiară.

Sursa: romania-actualitati.ro

Mihai Bantea

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0729.399.898
e-mail: bantea.mihai2008@gmail.com

Facebook 

Comentarii