Foto/Video: Deputați din „Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice” au vizitat comuna Horea și „Drumul lui Iovan”

Adăugat la Eveniment, Știri

Mai mulți parlamentari ai „Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice” din Camera Deputaților au vizitat vineri, 19 octombrie, zona Munților Apuseni, deplasarea membrilor acesteia în județul Alba pe perioada mai multor zile făcându-se la invitația a doi deputați locali: Ioan Dîrzu – vicepreședinte și Corneliu Olar –  membru în cadrul comisiei.     

Vizita în Apuseni a urmat la o zi după ce această comisie a desfășurat o ședință la Prefectura Alba cu în anul Centenarului Marii Uniri, la întrunirea de la Alba Iulia participând ministrul Apelor și Pădurilor, câțiva directori generali sau președinți ai unor instituții ale statului, precum și oficialități locale.

Alături de cei doi parlamentari din județul nostru, în Apuseni au sosit președintele comisiei, Alexandru Stănescu, vicepreședintele Dănuț Pale, alți deputați și funcționari din cadrul Parlamentului, Lazăr Latu – directorul general al Agenției Zonei Montane, structură în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar de la Abrud acestora li s-a alăturat primarul Nicolae Simina. Venind de la Alba Iulia, invitații au oprit în orașul Abrud, comunele Albac și Horea iar apoi au urcat pe DC 204 Horea – Butești – Giurgiuț – Zânzești recent asfaltat, până la locul accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014, atunci când și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, iar alte persoane din avion au fost rănite. Pe noul drum asfaltat care este în multe locuri îngust și abrupt, musafirii au avut ca „ghid” pe deputatul Olar, s-au oprit, au vizitat Dâmbul lui Gâf și au admirat de la înălțime frumusețea deosebită a acestei zone.

La întoarcerea de la locul accidentului, deputatul Olar din comuna Horea, administrația publică locală și numeroși cetățeni de acolo au pregătit o surpriză musafirilor, poftindu-i să se oprească la „Popasul sufletului moțesc”, situat la o altitudine de aproximativ 1500 de metri, acolo unde se termină asfaltul de pe „Drumul lui Iovan”. Astfel, horenii și alte oficialități din zonă i-au așteptat cu tulnicărese și muzică moțească pe invitați, pregătindu-le acestora bucate și băuturi specifice zonei, precum și câteva mici suveniruri la plecare. Cu această ocazie, musafirii au adresat mulțumiri pentru primirea făcută, s-au ținut scurte discursuri în care deputații Olar, Dîrzu și Stănescu au asigurat cetățenii prezenți că, indiferent de apartenența politică, toți cei din comisie urmăresc doar interesele agricultorilor fără a face politică, cei trei dându-și mâna unii cu alții în mod simbolic pentru a face legi bune pentru români. Totodată, deputatul Olar a primit promisiunea președintelui Stănescu, a nominalizat sprijinul vicepreședintelui Dîrzu și a parlamentarilor de la celelalte partide de a modifica Legea Moților pentru binele locuitorilor din Apuseni, iar directorul general al Agenției Zonei Montane a făcut o scurtă prezentare a instituției pe care o reprezintă, ce urmărește de asemenea intereselor locuitorilor de la munte.

Ulterior, deputatul Corneliu Olar și primarul Marin Nicola au oferit tuturor invitaților diplome de „Prieten al Țării Moților” și mici tulnice, îndemnându-i să-și consemneze prezența în Cartea de Onoare a localității, astfel ca data de 18 octombrie 2018 să rămână memorabilă în istoria comunei prin prezența deputaților din această comisie.

Ovidiu CULDA

Comentarii