Rămâi conectat

Administrație

Fonduri europene REGIO pentru gestionarea eficienta a energiei la Spitalul din Zlatna

Publicat

în

In ultima zi a lunii ianuarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orasenesc din Zlatna, avand ca beneficiar direct aceasta institutie medicala a orasului, iar ca beneficiari indirecti, pacientii si medicii.

Primarul Silviu Ponoran si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul pentru cererea de finantare ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna”, in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedinte al Consiliului Judetean Alba, institutie care este principalul partener in proiect. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 5,7 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de circa 913 mii euro. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”In zona orasului Zlatna am investit fonduri nerambursabile din Programul Operational Regional in perioada precedenta, cand am reabilitat strazi din oras. Aceasta actiune a noastra a continuat si cu fonduri nationale si cu fonduri proprii, iar acum avem reteaua rutiera si infrastructura edilitara mult mai bine puse la punct, in folosul cetatenilor. In urma cu cativa ani, datorita si a starii precare a cladirii Spitalului si a dotarilor mai slabe, aceasta unitate medicala si-a pierdut din importanta. Nu ne putea multumi aceasta situatie, deoarece spitalul nostru poate deservi o populatie de aproape 10.000 de oameni, sau mai mult, din zona adiacenta si sanatatea cetatenilor este un lucru cu care noi nu ne jucam. In urma cu multi ani Zlatna a fost o emblema a intregii regiuni, ca urmare a exploatarii de metale neferoase si a marilor producatori din zona care le prelucrau. Ponderea acestor activitati s-a redus mult si acum intregul spectru socio-economic al orasului se reorienteaza, dar acest lucru ne obliga si la administrarea cat mai eficienta a resurselor de care dispunem. Prosperitatea orasului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat si suntem decisi sa pregatim proiecte de calitate, ca sa atragem fondurile europene care completeaza resursele locale. Am pregatit mai multe cereri de finantare, pentru a investi banii publici in ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori, in domeniul sanatatii, al educatiei si in multe altele. Acum transmitem un semnal bun medicilor si bolnavilor din zona, privind faptul ca investim fonduri europene in reabilitarea termica a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent si gaz, precum si pentru reducerea costurilor publice”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna, in cadrul evenimentului de semnare a contractului de finantare prin programul REGIO.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna” are ca obiectiv reabilitarea termica si cresterea eficientei energetice, pe langa implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile si gestionarea inteligenta a consumurilor energetice in cladirea a carei suprafata desfasurata este de peste 840 mp. Toate acestea se realizeaza in scopul scaderii emisiilor poluante si cresterii calitatii vietii in oras. Proiectul prevede lucrari de reabilitare termica a cladirii Spitalului Orasenesc, prin inlocuirea completa a elementelor de anvelopa, a sistemului de incalzire si producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrari ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, lucrari de reabilitare a instalatiei de iluminat si masuri conexe. Va fi reparat acoperisul, inclusiv sistemul de colectare si evacuare a apelor pluviale. Prin proiect se vor reface finisajele interioare in zonele de interventie, se vor repara trotuarele de protectie, se vor crea facilitati de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati. Intre lucrarile conexe sunt prevazute procurarea si montarea de lifturi, lucrari specifice necesare obtinerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalatiei electrice, inlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, inclusiv lucrari de inlocuire a tamplariei interioare.

”Suntem implicati si sustinem initiativele locale care imbunatatesc conditiile de viata ale locuitorilor judetului. Investim fonduri europene in reabilitarea de drumuri judetene, dar si in modernizarea Spitalului Judetean, precum si a celor din Aiud, Ocna Mures si Zlatna. Anticipam ca reabilitarea si modernizarea unitatii spitalicesti va atrage noi cadre de specialitate si va asigura un act medical de calitate pentru pacienti. Impreuna, vom finaliza cu succes aceasta importanta investitie locala”, a declarat, in momentul semnarii contractului de finantare, domnul Ion Dumitrel, Presedinte CJ Alba.

Durata de derulare a investitiilor la spitalul din Zlatna este prevazuta sa se incheie la finalul lunii august 2021, fiind necesare fonduri totale in valoare de 5.734.742,74 lei (circa 1,27 milioane euro), din care aproape 4,13 milioane lei (peste un 913.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului. Municipalitatea mai are pregatit un proiect de amenajare a unei cladiri sociale pentru persoane varstnice, cerere de finantare aflata in faza precontractuala, dar alte proiecte in evaluare sau in lista de rezerva pentru reabilitarea termica a scolii Avram Iancu si pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor.

Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru, a precizat: ”In judetul Alba sumele totale utilizate pentru reabilitarea termica a unitatilor medicale depasesc 11 milioane euro, cu investitii la Alba Iulia, Aiud, Sebes, Cugir, Ocna Mures si acum la Zlatna. Ne preocupa in cel mai inalt grad imbunatatirea eficientei folosirii energiei, dar si a resurselor publice de care dispunem. Este important ca, prin acest proiect, nu numai ca va creste confortul termic al pacientilor si al personalului medical, dar se va putea realiza si o activitate de calitate, disparand mucegaiurile si peretii cu tencuiala cazuta. In plus, la finalizarea proiectului, stim ca vor scadea la mai putin de jumatate consumul de energie primara si nivelul gazelor cu efect de sera, in conditiile in care o parte insemnata din consumul total de energie va fi realizat din surse regenerabile de energie. Pe de alta parte, este de mentionat interesul edililor din intreaga Regiune Centru pentru investitii in gestionarea eficienta a energiei, dar si pentru dezvoltarea comunitatii locale, prin proiecte integrate. Aceste initiative sunt transpuse in cereri de finantare pe axele 3, 8 si 13 ale Programului REGIO. Orasele mai mici au mare nevoie de aceste investitii, de resurse pentru dezvoltare si este importanta preocuparea publica pentru atragerea de fonduri necesare proiectelor locale”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrări pentru asigurarea unui acces facil la rezervoarele de apă la Teiuș

Publicat

în

Teiuș: Lucrări pentru asigurarea unui acces facil la rezervoarele de apă

Pentru a asigura un acces facil la rezervoarele de apă ale orașului, un lucru absolut util și necesar pentru mașinile de intervenție și nu în ultimul rând pentru confortul fiecăruia dintre localnici, se balastează un drum asupra căruia nu sa intervenit în ultimii 25 de ani, astfel încât. accesul este foarte dificil.

Constructorul lucrează la decopertarea străzii de legătură între arterele Axente Sever și Cuza Vodă, urmată imediat de așternerea stratului de balast.

De asemenea, se lucrează la montarea rigolelor de tip scafă menite să preia apele pluviale de pe trotuare și calea de rulare a strazii Barbu Lăutaru, cu descărcare în sistemul pluvial subteran.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Noi locuri de parcare, în curând, în Alba Iulia

Publicat

în

În Alba Iulia, noi locuri de parcare, în curând

La Alba Iulia vor fi amenajate, în scurt timp, noi locuri de parcare, a anunțat viceprimarul Emil Popescu. 

Locurile de parcare vor fi amenajate pe strada Frederic Mistral, în imediata apropiere a Tribunalului. Este vorba despre un teren pe care se află o fostă centrală termică, precum și ruinele fostei săli de sport 1 Mai care a fost cuprinsă, nu cu foarte mult timp în urmă, de un incendiu.
După demolarea clădirilor respective, zona va fi igienizată, urmând ca în perimetrul respectiv să existe locurile de parcare respective, precum și un spațiu verde.
Recent, alte câteva zeci de locuri de parcare din mai multe zone din municipiu au fost date în folosință, ca urmare a demolării mai multor garaje care erau construite între blocuri și pentru care contractele de concesiune expiraseră.
De asemenea, la finalul anului trecut, au început lucrările de demolare a blocului Turturica. Aici va fi ridicată o parcare supraetajată.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Câmpeni: Amplasament predat pentru edificarea podului de pe strada Izvoarelor

Publicat

în

Amplasament predat pentru edificarea podului de pe strada Izvoarelor din Câmpeni

A fost predat constructorului amplasamentul pentru o investiție foarte importantă pentru orașul Câmpeni.
Este vorba despre noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni – ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”.
Este o investiție a cărei valoare este de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.
Contribuția Orașului Câmpeni este în jur de 10% din această sumă. Majoritatea banilor sunt prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.
Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea propriu-zisă a lucrărilor. Constructorul a estimar că ar putea finaliza lucrarea în 12 luni.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba