Fonduri europene pentru afaceri în mediul rural

Adăugat la Știri

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a dat undă verde depunerii cererilor de finanțare, din fonduri europene nerambursabile, pentru proiectele de investiții derulate de Grupurile de Acțiune Locală.

Spre exemplu cei care vor sa acceseze fonduri europene pentru pensiuni in zone rurale, pot depunde la AFIR, cererile de finanțare până la 31 iulie. Este vorba despre o finanțare de 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice sau 50.000 de euro pentru oferirea unor servicii alternative de cazare turistică, cum ar fi parcurile pentru rulote, căsuțe, campinguri și tabere.

Scopul acestui program este atragerea tinerilor de la oraș, în mediul rural si demararea unor afaceri în satele și comunele componente ale Grupurilor de Acțiune Locală. Suma maximă, nerambursabilă, ce poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect este de 200.000 euro.

Citeste si Femeile, prezente în număr tot mai mare în afacerile românești

GAL-urile sunt asociații constituie pe bază de parteneriat public-privat, având ca membri fondatori administraţii publice locale (consilii locale, consilii județene), reprezentanţi ai sectorului economic (inclusiv firme private), precum și reprezentați ai societăţii civile (fundații, organizații, asociații).
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, în momentul de față, există 82 de GAL-uri în întreaga țară (în fiecare județ există cel puțin o astfel de asociație, care grupează câte 10-16 comune). În general, strategiile de dezvoltare locală includ proiecte care susțin dezvoltarea rurală, în funcție de specificul și de nevoile concrete ale zonei respective, corespondente ale celor prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. De exemplu, pot fi solicitate fonduri nerambursabile pentru atragerea tinerilor de la oraș în mediul rural (submăsura 6.1-Instalarea tânărului fermier), pentru demararea unor afaceri în satele și comunele componente ale Grupurilor de de Acțiune Locală (6.2- Sprijin pentru înființarea de activități neagricole).

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii