Rămâi conectat

Știri

Fondul clasei, subiect de dispută între părinți și oficiali

Publicat

în

Fondul clasei, acei bani pe care îi dau elevii la începutul fiecărui an şcolar, a redevenit subiect de dispută. Anul trecut, oficialii din Educaţie au interzis colectarea banilor de către profesori. Obiceiul însă n-a dispărut. Banii se strâng acum sub masca unei aşa-zise donaţii gestionate de reprezentanţii părinţilor. Practic, şcoala îşi acoperă cheltuielile pentru renovări, mobilier şi diverse consumabile din banii părinţilor. Nu din bugetul statului, aşa cum ar fi normal. Amănunte afli de pe radiounirea.ro.

Teoretic, învăţământul din România este gratuit. Practic, la începutul fiecărui semestru, elevii sunt anunţaţi că şcoala are fel de fel de nevoi pentru care li se cer bani. Profesorii nu mai colectează aceşti bani – nu le permite legea. Sarcina a fost preluată de părinţi. Iar unii sunt revoltaţi de asta. „Ne-au pus să dăm cu lavabil, să facem nişte calcule, să reparăm parchetul, să schimbăm lambriul de pe pereţi, să reparăm băncile, cam tot ce se poate face într-o clasă şi nu mi se pare ok. Mi se pare foarte mult. Adică să dai şapte milioane (700 de lei, n.r.) la începutul fiecărui an, separat de rechizite şi manuale şi ce mai trebuie să mai cumpărăm mi se pare o sumă mare”, a mărturisit un părinte. Acest tată a refuzat să mai cotizeze, aşa că şi-a mutat copilul la o altă şcoală, unde nu se cer bani. Practica există însă în mai tot sistemul, aşa că reprezentanţii elevilor îi cer oficial ministrului Educaţiei să o stopeze. „Am cerut ca în legislaţia românească să existe sancţiuni explicite şi care să nu permită în continuare colectarea fondului clasei sau al şcolii. De fapt, această cutumă a fondului şcolii este un efect al cauzei nefinanţării sistemului, nefinanţării complementare a unităţilor de învăţământ de către autoriăţile locale”, a spus Andrei Turtică, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citește și Regulile lui Bill Gates pe care nu le înveţi la şcoală

Şi sindicatele din Învăţământ ştiu că autorităţile locale nu se zbat să asigure şcolii tot ceea ce prevede legea. „Trebuie ca statul român să facă eforturi, să asigure fonduri suficiente. Părinţii până la urmă sunt contribuabili, deci ei contribuie la bugetul de stat cu impozite şi taxe, şi nu este corect să vină cu bani suplimentari pentru a cumpăra perdele sau să se raşcheteze parchetul sau să se pună geamuri”, este de părere şi Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.
Prinşi la mijloc, părinţii nu prea au de ales. „Sunt de acord pentru că lipsesc o grămadă de lucruri în şcoala respectivă. Nu sunt de acord pentru că Guvernul ar trebui să facă asta, nu noi”, a spus un părinte. „Anul trecut au refăcut curtea, anul aceasta s-a facut sala de sport. Asta este şcoala noastră gratuită de stat. Plătim milioane”, a mărturisit o mamă.
Ministrul Educaţiei nu e de acord cu strângerea de bani în şcoli, dar spune că nu le poate interzice părinţilor să facă asta. „Trebuie să facem deosebirea dintre a se solicita bani pentru fondul clasei şi a contribui voluntar. Pentru că activitatea de voluntariat este foarte bună”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba