Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba, la Unirea FM: Un nou stimulent va fi acordat din 12 august

Adăugat la Știri

Flaviu-Cozuc1Începând de vineri, 12 august, salariaţii care vor să adopte copii vor putea să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an.

Angajatorii vor fi obligaţi să-l acorde la cererea angajaților aflați în această situație, iar aceștia vor primi lunar şi o indemnizaţie. Indemnizaţia care va fi acordată salariatului aflat în concediul de acomodare, va fi în cuantum de  1.700 de lei. Conform prevederilor noii legi, cererea şi documentele doveditoare se vor depune şi înregistra la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba

Cererea pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei (al cărei model va fi stabilit prin normele pentru aplicarea Legii adopţiei) va trebui să fie însoţită de: certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei; documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba:”Fiecare om care adoptă un copil are dreptul la o indemnizație lunară, pe timp de 1 an , de 1.700 de lei. Este o noutate. Cei care sunt în drept, pot să vină la agențiile județene, pentru a intra în această plată. Este un stimulent care până acum nu a mai fost acordat. Începând cu 12 august se va aplica.”

Salariatul care va beneficia de concediul de acomodare şi de indemnizaţia aferentă nu va putea cere concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie. Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor risca să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii