ITM Alba: Firmele mari au obligația de a încadra în câmpul muncii și persoane cu handicap

Adăugat la Știri

handicapFirmele cu cel puțin 50 de salariați au obligația să angajeze persoane cu handicap în proporție de cel puțin 4% din numărul total de angajați, potrivit legislației în vigoare. Societățile care nu angajează persoane cu dizabilități trebuie ori să plătească o anumită sumă către stat, ori să achiziționeze produse sau servicii furnizate de astfel de persoane.

Firmele sau instituțiile pot să plătească în fiecare lună către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Cea de-a doua variantă este aceea de a achiziționa produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Suma pe care o datorează firmele este, și în acest caz, 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Zsolt Calman, inspector șef adjunct ITM Alba: ”În cazul în care nu doresc să angajeze sau nu există această posibilitate să angajeze persoane cu handicap vor putea să plătească către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Mai au posibilitatea să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate  pe bază de parteneriat în sume echivalente cu suma datorată la bugetul de stat. Unitățile protejate sunt unități care au angajate persoane cu handicap și serviciile sau produsele sunt fabricate sau produse de către aceste persoane.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii