Firmele care introduc pe piaţă bunuri ambalate contribuie cu 0,70 lei/kg la Fondul de mediu : Proiect

Adăugat la Știri

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi de modificare a OUG 196/2005 privind Fondul de mediu prevedea iniţial ca această contribuţie impusă operatorilor economici să fie de 0,30 lei/kg, însă Comisia economică a amendat articolul 9, alin.1 din OUG 196/2005, majorând suma la 0,70 lei pentru anii 2016 şi 2017.

Propunerea de lege a fost iniţiată de deputaţii Luminiţa Adam, Florică Calotă, Ioan Chirteş, Ioan Dîrzu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Aurel Niculae, Nini Săpunaru, George Scarlat şi Sorin Teju.

În expunerea de motive aceştia susţin că suma de 2 lei/kg, impusă operatorilor economici prin OUG 196/2002, era ‘extrem de împovărătoare, conducând la costuri ce nu pot fi susţinute de către aceştia’, fapt care ar fi putut genera intrarea în insolvenţă a agenţilor economici, ‘în special în cazul micilor producători locali sau companiilor aflate într-un echilibru financiar precar’.

‘România se confruntă cu o criză a sistemului naţional de colectare şi reciclare a deşeurilor din ambalaje, care a culminat la sfârşitul lui 2015 cu neîndeplinirea ţintelor specifice pe fiecare material, determinând plata de către producătorii şi importatorii de bunuri ambalate a penalităţilor de nerealizare a ţintelor, deşi marea lor majoritate aveau contracte de preluare a responsabilităţii de către Organizaţii de Transfer de responsabilitate (OTR). Pe cale de consecinţă, operatorii economici de bună credinţă, care au avut contracte de transfer de responsabilitate, s-au aflat în situaţia de a li se impune plata penalităţilor de neîndeplinire a ţintelor aferente anului 2015’, mai spun iniţiatorii, potrivit documentului citat.

Propunerea de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 54 de voturi ‘pentru’.

Sursa:economica.net și capital.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii