Firmele care încadrează stagiari și ucenici, primesc de la stat salariul minim

Adăugat la Știri

tineri muncitoriAngajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (intre unul si trei ani), de o suma in cuantum de 1125 lei/luna net,  echivalentul in lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Finantarea poate fi facuta din fonduri europene structurale si de investitii ¬ asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, conform legii si cu respectarea conditiilor finantatorului, si din fonduri publice nationale. Contractele de ucenicie aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii, isi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.

Totodata, Guvernul a decis sa acorde angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior. Suma se acorda pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate. Masura va putea fi finantata din fonduri structurale si de investitii si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj.  Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate in limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operational Capital Uman, scrie hornews.ro.

Citește și AJOFM Alba : Angajatorii care încadrează șomeri sau absolvenți primesc subvenții semnificative

Contractele de stagiu aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii isi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate. Masurile sunt menite a sprijini angajatorii, carora le este suportat, astfel, salariul minim pe economie pentru ucenicii si stagiarii pe care ii angajeaza. Pe de alta parte, acestia vor primi, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare in acest sens si vor deveni, astfel, forta de munca deja calificata. Masurile sunt menite sa duca si la scaderea somajului, dat fiind faptul ca ucenicii si stagiarii vor putea fi pastrati de catre angajatorul care i-a calificat sau  in caz contrar  isi vor putea cauta loc de munca aferent calificarii astfel obtinute, potrivit hotnews.ro.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii