Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017

Adăugat la Divertisment

SieranevadaFilmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017, au anunţat reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei.

Juriul care a stabilit această propunere a fost compus din criticii de film Dana Duma, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Mihai Fulger, Andra Petrescu, Irina Trocan, Lucian Maior şi Florentina Ciuvercă.

Propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2016 a fost ”Aferim!”, de Radu Jude.

Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2015 şi 30 septembrie 2016 şi şi-au exprimat opţiunea de a participa la această preselecţie.

”Sieranevada” a fost selectat pentru a fi prezentat în secţiunea Masters a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), alături de filme semnate, între alţii, de Cristian Mungiu, Andrzej Wajda, Wim Wenders şi Carlos Saura, care va avea loc în perioada 8 – 18 septembrie. Filmul ”Sieranevada” va intra pe 9 septembrie în cinematografele din toată ţara.

Citește și Filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

În urmă cu două săptămâni, lungmetrajul ”Sieranevada”, care a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, ocupa primul loc în topul celor mai bune pelicule lansate în Franţa, potrivit unui clasament întocmit de site-ul cu specific cinematografic AlloCiné.fr. Din distribuţia acestei pelicule fac parte Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu. Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

”Sieranevada” este o producţie Mandragora, în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens şi Alcatraz Films. Filmul a fost  realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France şi Eurimages. Pelicula a fost selectată la festivaluri din ţări ca Germania, Israel, India, Rusia şi Australia şi s-a numărat printre finalistele Lux Film Prize, acordat de Parlamentul European.

Sursa:news.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii