Rămâi conectat

Știri

Fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru 2015 până mâine

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că mâine este ultima zi în care fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru anul 2015, conform unui anunţ recent al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Fermierii activi au putut depune cererile unice de plata pentru 2015 – fara a fi penalizati – pana pe 15 iunie. Acestia dispun, in baza legislatiei, si de un ragaz suplimentar de 25 de zile calendaristice, in caz ca nu s-au putut incadra in termenul initial, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Astfel, potrivit unui anunt recent al APIA, ultima zi in care se mai pot depune cererile unice este 10 iulie. Practic, pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, autoritatile scad 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele pana pe 15 iunie. Asta inseamna o reducere de maximum 19%.
„APIA informeaza fermierii, precum si pe toti cei interesati, ca termenul-limita pentru depunerea cererilor unice de plata este data de 10 iulie 2015, inclusiv. Dupa data de 10 iulie, cererea unica de plata nu mai este admisa la calcul. Reamintim ca (…) cererile unice de plata au putut fi depuse si dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie”, scrie in comunicatul de presa al agentiei.
Pana la inceputul acestei saptamani, APIA a primit 929.255 de cereri de plata, pentru o suprafata de 9,35 de milioane de hectare. La acest numar se adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise (26.882 de cereri, pentru o suprafata de 177.791,91 hectare), precum si cererile de plati pentru animale (55.225 de cereri).
Termenul initial a fost prelungit cu o luna
Depunerea cererilor unice de plata trebuia facuta initial pana pe 15 mai (fara penalizari), la centrele locale/judetene ale agentiei, conform Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 620/2015. Insa Comisia Europeana a hotarat ca acest termen sa fie prelungit cu o luna, asa cum ne-a informat directorul general al APIA, Mihail-Spatarelu Putintei.
Masura a fost inclusa intr-un regulament publicat in mai in Jurnalul Oficial al UE, conform caruia in 2015, prin derogare de la regulile actuale, termenul de depunere pe care fermierii trebuiau sa-l respecte era 15 iunie. Totodata, aceeasi modificare a fost facuta si in cadrul legislativ autohton prin Legea nr. 104/2015.
Fermierii pot depune cererile unice de plata si dupa data de 15 iunie, pana pe 10 iulie, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
„Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare teren agricol, si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol”, este specificat in Ordinul MADR nr. 620/2015.
Producatorii agricoli care folosesc apa pentru irigatii mai trebuie si sa prezinte, odata cu depunerea cererii unice de plata sau pana la termenul-limita de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigatii. Concret, acestea sunt:
• autorizatia de utilizare a apei pentru irigatii eliberata de Administratia Nationala „Apele Romane”;
• calitatea de membru al unei organizatii a utilizatorilor de apa pentru irigatii;
• contractul de irigatii al organizatiei incheiat cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau contractul de irigatii incheiat intre beneficiar si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, dupa caz.
Atentie! Dupa verificarea si procesarea cererilor unice de plata, banii vor fi achitati fermierilor in conturile bancare ale acestora.
Cine poate beneficia de plati
Beneficiarii platilor sunt, potrivit unui comunicat din aprilie al APIA, fermierii activi persoane fizice si/sau juridice care desfasoara activitati agricole ca utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale.
„In cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata concesionata/inchiriata, iar dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti de catre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/inchiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei”, explica reprezentantii APIA.
Eligibile la plata sunt exploatatiile care au o suprafata de cel putin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafata de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbusti fructiferi, parcela trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 0,1 ha si/sau (daca este cazul) sa detina un numar minim de animale. Pentru sere si solarii, suprafata minima trebuie sa fie de 0,3 ha, cu o suprafata minima a parcelelor de 0,1 ha.
„La depunerea cererii unice de plata, fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu si Cerintele Legale in Materie de Gestionare, pe toata suprafata fermei”, mai este precizat in comunicat.
Nota: Printre schemele de plata si masurile de sprijin/ajutor mentionate de APIA se numara Schema de plata unica pe suprafata, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri si Ajutoarele nationale tranzitorii (canepa si in pentru fibra, sfecla de zahar si hamei, de exemplu).

Citeşte şi Fermierii aleargă după atestatul de producător, intermediarii vând nestingheriţi în pieţe

Cererea unica de plata se poate completa si online

In alta ordine de idei, APIA a tinut sa puncteze ca cererile unice de plata pot fi completate si prin intermediul aplicatiei IPA Online.
„Un element important si in Campania 2015 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2015 pot sa completeze electronic cererea unica de plata”, scrie sursa citata.
Referitor la fermierii care n-au mai depus pana acum cereri de plata, acestia trebuie sa se inregistreze mai intai la APIA, in Registrul Unic de Identificare, pentru a putea completa online cererea unica de plata.
Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba