Femeile din Alba pot beneficia de testarea gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin dacă solicită formulare medicilor de familie înscrişi în program

Adăugat la Știri

cancer-col-uterinFemeile din Alba, care doresc să facă testarea gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se vor putea adresa în continuare medicilor de familie pentru formularele de trimitere la analize.

Femeile înscrise în programul de testare gratuită pentru cancerul de col uterin pot apela pentru recoltare la cabinetul din cadrul ambulatoriului de specialitate al spitalului din Alba Iulia. Până acum s-au efectuat peste 700 de recoltări, iar în urma rezultatelor testării circa 200 de femei au fost îndrumate către un medic specialist. La acest program de testare pentru depistarea cancerului de col uterin au acces gratuit toate femeile din județul Alba cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani. Medicul oncolog Răzvan Curcă a declarat pentru Unirea FM că acest program național de depistare precoce a acestei afecțiuni trebuie eficientizat și trebuie găsite modalități de stimulare a femeilor din grupul țintă pentru a participa la screening.

Medicul oncolog Răzvan Curcă, de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia : ”Cifrele actuale arată că în acest program de screening sunt cuprinse aproape 8 la sută din femeile din grupul țintă. Ca un program de screening să fie cu adevărat eficient și să ducă la o scădere a cifrelor de mortalitate trebuie ca cel puțin 50 la sută dintre femeile din grupul țintă să poată să participe la acest program. Noi suntem foarte departe de această țintă.”

Acesta a mai precizat că depistarea precoce a acestei afecțiuni este deosebit de importantă deoarece poate fi tratată în proporție de 100%.

În urma testării, femeile pot afla dacă starea lor de sănătate este bună, iar în cazul în care se descoperă un risc crescut pentru dezvoltarea unei afecțiuni a colului uterin, leziuni sau alte modificări la nivelul țesuturilor, femeile sunt îndrumate către medicul specialist ginecolog, pentru consult, diagnostic şi tratament adecvat.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii