Familiile vor putea să scape de evacuarea din locuință, pentru neplata ratelor la creditul ipotecar

Adăugat la Știri

locuintePersoanele care nu-și mai pot plăti ratele creditului ipotecar vor putea să scape de evacuarea din locuință, se arată într-un proiect de act normativ adoptat luni, prin vot decisiv, de Camera Deputaților. Mai precis, autoritățile locale vor urma să cumpere anumite locuințe scoase la licitație și să lase foștii proprietari să stea în ele cu chirie mică.

Este vorba de o propunere legislativă, ce prevede introducerea locuințelor de sprijin pentru cetățeni. Deși documentul a fost respins de Senat (prima Cameră sesizată) în 2014, acesta a primit luni votul favorabil al Camerei Deputaților (Forul decizional), astfel că urmează să ajungă, pentru promulgare, la președintele României.

În esență, autoritățile locale vor putea să cumpere, la licitație publică, locuințe executate silit, însă numai dacă acestea au o suprafață utilă de maximum 100 mp. Astfel, locuințele vor putea fi închiriate persoanelor sau familiilor evacuate sau care urmează să fie evacuate pentru că nu și-au mai putut achita ratele creditului ipotecar, potrivit avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, persoanele ale căror case urmează să fie vândute la licitație publică ar putea să scape de evacuare. Asta deoarece, dacă autoritățile locale cumpără locuințele, foștii proprietari vor putea cere să stea în ele cu chirie. În situația în care fostul proprietar nu vrea să rămână cu chirie în locuința de sprijin, aceasta va putea să fie repartizată altor persoane care și-au pierdut casa din cauză că nu și-au plătit ratele creditului ipotecar. De asemenea, în proiectul de lege scrie că regula se va aplica și dacă un chiriaș nu vrea prelungirea contractului de închiriere pentru o locuință de sprijin.

Citește și Ajutoare de incluziune pentru familiile şi persoanele cu venituri sub nivelul de trai

Locuințele de sprijin nu vor putea fi cerute de persoanele care dețin o altă locuință în afară de cea din care au fost evacuate. Totodată, restricția va fi valabilă și dacă persoanele în cauză stau cu chirie într-o altă locuință a statului.

chiria ce va trebui plătită pentru a sta într-o locuință de sprijin va fi de maximum 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pentru ultimele 12 luni înainte de încheierea contractului de închiriere. Contractul, ce va fi încheiat cu primăria, va avea o durată de cinci ani, cu posibilitate de prelungire, potrivit avocatnet.ro.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii