La concurs pot participa judecătorii stagiari și procurorii stagiari, precum și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din aparatul propriu al CSM, Ministerului Public, INM, Inspecției Judiciare și Ministerului Justiției. De asemenea, s-au putut înscrie la examen judecătorii stagiari și procurorii stagiari, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor al căror stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate. Primele probe vor fi cele scrise, acestea urmând să aibă loc în zilele de 1 și 2 octombrie.

Astfel, în acest an, probele scrise se vor susține pe parcursul a două zile, și anume pe 1 octombrie (drept civil și drept procesual civil) și 2 octombrie (drept penal și drept procesual penal), conform calendarului de desfășurare a examenului. După ce vor susține probele scrise, candidații se vor prezenta la probele orale (în perioada 22 octombrie – 2 noiembrie). Acestea vor fi susținute la materiile fundamentale constituționale ale statului de drept, instituțiile de bază, organizarea judiciară și Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Citește și Protest spontan la instanțele din Alba Iulia: Magistrații au intrat în grevă japoneză iar grefierii şi personalul conex instanţei au oprit activitatea

Reprezentanții INM au precizat că personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor putea opta, prin cererea de înscriere la examenul de capacitate, pentru susținerea probelor scrise și orale fie împreună cu judecătorii, fie împreună cu procurorii, lucrările cu caracter practic pe care le vor susține urmând să fie particularizate în funcție de instituțiile de la care provine fiecare în parte. Rezultatele finale vor apărea în 3 noiembrie.

Sursa:avocatnet.ro