Dosarele de inscriere pot fi depuse, pana in data de 2 septembrie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si trebuie sa includa urmatoarele acte:

  • cererea de inscriere
  • diploma de absolvire a INM (copie);
  • referatele de evaluare si avizul consultativ al presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, al procurorului general al parchetului de pe langa aceasta;
  • fisa de stagiu (original).

„Personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor va anexa referatul de evaluare intocmit de catre conducatorul compartimentului in care stagiarul isi desfasoara activitatea, avizat de conducerea institutiei in cauza”, este mentionat in anuntul INM.

Examenul consta in probe scrise si orale

Cunostintele teoretice si practice ale candidatilor vor fi verificate la examenul de capacitate atat prin probe scrise, cat si prin probe orale.

„Probele scrise constau in lucrari cu subiecte distincte, pentru judecatori si procurori, inclusiv solutionarea unor spete si redactarea de lucrari cu caracter practic, in functie de specificul activitatii candidatilor, si se sustin la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal”, precizeaza reprezentantii INM.

Potrivit calendarului de examen, probele scrise sunt programate in zilele de 3 (drept civil si drept procesual civil) si 4 octombrie (drept penal si drept procesual penal).

Probele orale se vor desfasura in perioada 24 octombrie – 4 noiembrie. Acestea vor fi sustinute la materiile fundamentele constitutionale ale statului de drept, institutiile de baza, organizarea judiciara si Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

„Personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor opteaza, prin cererea de inscriere la examenul de capacitate, pentru sustinerea probelor scrise si orale fie impreuna cu judecatorii, fie impreuna cu procurorii, lucrarile cu caracter practic pe care le vor sustine urmand sa fie particularizate in functie de institutiile de la care provin”, mai este explicat in anuntul de examen.

In timpul probelor, candidatii vor avea voie sa consulte legislatia relevanta aprobata de CSM. Totusi, acestia nu vor avea voie sa aiba asupra lor editii comentate/adnotate ale legislatiei sau cu mentiuni proprii pe margine.

Cum arata calendarul examenului

Calendarul de desfasurare al examenului de capacitate este estimativ, INM avand posibilitatea de a face modificari in functie de numarul candidatilor.

Practic, sesiunea din 2015 a inceput in 3 iulie, odata cu publicarea anuntului de examen. Rezultatele finale vor fi publicate in data de 5 noiembrie.

Iata care sunt cele mai importante date din calendar:

  • 3 iulie – 2 septembrie: depunerea cererilor de inscriere;
  • 7 septembrie: publicarea listei cu candidatii care indeplinesc conditiile de participare la examen;
  • 25 septembrie: publicarea listei finale a candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la examen, dupa solutionarea contestatiilor;
  • 3 octombrie: probele scrise la drept civil si drept procesual civil;
  • 4 octombrie: probele scrise la drept penal si drept procesual penal;
  • 13 octombrie: publicarea rezultatelor la probele scrise;
  • 22 octombrie: publicarea rezultatelor finale la probele scrise, dupa solutionarea contestatiilor;
  • 24 octombrie – 4 noiembrie: probele orale;
  • 5 noiembrie: publicarea rezultatelor finale ale examenului de capacitate.

Sursa:avocatnet.ro