Examen de definitivare în învățământ 2016-2017: Astăzi a fost ultima zi de înscrieri

Adăugat la Știri

salarii-diferentiate-profesoriAstăzi a fost ultima zi de înscrieri pentru candidații care doresc să susțină examenul de definitivare în învățământ 2016-2017. Definitivatul se va desfășura în două etape și se va finaliza la sfârșitul lunii aprilie 2017. În acest an școlar însă, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a adus o serie de noutăți în desfășurarea examenului.

Examenul de definitivare se va desfășura, potrivit ordinului, după următorul calendar:

  • până la 31 martie 2017: efectuarea inspecțiilor de specialitate pentru candidații care susțin proba scrisă în sesiunea 2017;
  • 31 martie – 10 aprilie 2017: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere în aplicația electronică;
  • 20 aprilie 2017: susținerea probei scrise;
  • 25 aprilie 2017: afișarea rezultatelor;
  • 25 – 26 aprilie 2017: depunerea contestațiilor;
  • 26-29 aprilie 2017: soluționarea contestațiilor;
  • 30 aprilie 2017: afișarea rezultatelor finale

Validarea de către MENCS a rezultatelor examenului se va face prin ordin al ministrului educației, în perioada 2-22 mai 2017.

Citește și Schimbare importantă în admiterea la liceu, de anul viitor

Structura examenului presupune două etape: o primă etapă (eliminatorie) ce constă în susținerea a două inspecții de specialitate și în evaluarea portofoliului profesional, precum și o etapă subsecventă ce constă într-o probă scrisă. Examenul se organizează distinct pentru fiecare disciplină sau specialitate în parte, iar subiectele aferente sunt elaborate de MENCS.

Pentru obținerea definitivării în învățământ, metodologia impune condiția efectuării unui stagiu de practică obligatoriu de către cadrul didactic. Stagiul are durata de un an și presupune predarea efectivă la clasă, în sistemul preuniversitar de învățământ, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. Până în sesiunea aferentă anului școlar 2015-2016, candidații trebuiau să treacă de inspecțiile la clasă și de proba scrisă, fără să fie nevoie de evaluarea portofoliului profesional sau de efectuarea unui stagiu de practică. De asemenea, calendarul de desfășurare era mai extins, astfel că proba scrisă avea loc spre sfârșitul verii.

Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă”, este explicat într-un comunicat de presă al ministerului.

Sursa:avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii