Europarlamentarul Victor Negrescu, la Unirea FM : ”Smart village”, pentru zona Munților Apuseni

Adăugat la Știri

Victor NEGRESCUZona Munților Apuseni este în atenția europarlamentarului Victor Negrescu. Europarlamentarul a atras atenţia, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, asupra potenţialului socio-economic al zonei Munţilor Apuseni şi a cerut mai multe fonduri pentru dezvoltarea regiunii şi asigurarea unui trai mai bun al locuitorilor.

S-a căutat ca această zonă să fie mai bine reprezentată la nivel european, s-a deschis un birou la Bruxelle, au fost câteva acțiuni. Zilele acestea s-a făcut o adresă către primăriile din zona Apuseni pentru că se intenționează să fie realizat un material de promovare a zonei, în limba engleză, care va fi distribuit centrelor turistice și culturale din toată lumea, a declarat la Unirea FM, europarlamentarul Victor Negrescu.

Victor Negrescu : ”Am căutat să reprezentăm mai bine această zonă. Am căutat să facem câteva acțiuni. Peste 2 săptămâni câteva persoane din Apuseni vor veni la un eveniment dedicat românilor de acolo. Am mai făcut un demers important. Am trimis chiar zilele acestea o adresă către toate primăriile din zona Munților Apuseni pentru a realiza un material publicitar, un material de promovare pentru Munții Apuseni, în limba engleză, pe care să îl difuzăm către centrele noastre turistice și culturale din toată lumea, către instituțiile europene, pentru ca această zonă să fie cunoscută, să se cunoască ce are pozitiv. Sperăm să îl lansăm la începutul lunii iunie. Așteptăm documentele din partea primăriilor din Apuseni.”

Europarlamentarul Victor Negrescu a mai declarat la Unirea FM că s-a vorbit și de finanțarea zonelor montane și s-a obținut un amendament ca aceste zone să primească punctaj suplimentar pentru anumite finanțări, inclusiv zona Munților Apuseni. În acest sens, va fi lansat un program prin care vor fi finanțate proiecte de introducere a internetului în zonele retrase.

Victor Negrescu : ”Va fi un program, programul ”wifi for all”, internet pentru toți, un program pe care eu l-am amendat și pe care l-am și susținut la nivel european ,prin care vor fi finanțate proiecte de introducere a internetului în zonelor retrase, inclusiv zonele montane, proiecte de care pot beneficia primăriile din Munții Apuseni. Îi invit să se informeze despre acest aspect și nu în ultimul rând, acum 2 zile, a fost la Bruxelle la o conferință de lansare a unui program inițiat de către comisarul european Corina Crețu, comisarul pentru politici regionale, numit ”smart village”, prin care vor fi acordate finanțări tocmai pentru a îmbunătății condițiile de trai din mediul rural. Acest program este acum în faza de program pilot . Trebuie să vedem cum putem și noi să promovăm  localități în acest program pilot din România. Dacă nu vor beneficia acum, urmează să  beneficieze ulterior prin liniile și programele ce vor fi dezvoltate la nivel european,  un nou cadru bugetar anual, prin ”smart village”. În ”smart village” există și punctaje suplimentare pentru zonele mai puțin retrase cu mai puțin acces la infrastructură, inclusiv zonele montane, asta  în beneficiul zonei Munților Apuseni.”

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii