Rămâi conectat

Știri

Epidemiile de gripă, în istorie: Cea din 1918, probabil cea mai devastatoare pandemie din istorie

Publicat

în

Epidemiile de gripă s-au dovedit devastatoare de mai multe ori pe parcursul istoriei. Deși socotită o boală ușor tratabilă, gripa este departe de a fi eradicată, iar unele epidemii au cauzat multe victime.

Pandemia de ”gripă spaniolă” a ucis mai mulți oameni decât primul război mondial, iar adaptabilitatea virusului gripei reprezintă o amenințare și pentru viitor.

1. Gripa rusească (1889-1890)

A primit numele din țara în care a apărut, primele cazuri fiind semnalate la Sankt-Petersburg, de unde s-a extins în întreaga emisferă nordică. Numărul estimat de morți a fost de un milion de oameni, cele mai afectate țări fiind Rusia și Statele Unite. Istoricii susțin că pandemia a fost facilitată de apariția sistemelor de cale ferată care au facilitat deplasarea persoanelor cu o viteză pe care omenirea nu o cunoscuse până atunci.

2. Gripa spaniolă (1918-1920)

A fost probabil cea mai devastatoare pandemie din istorie, raportat la numărul victimelor, estimat între 50 și 100 de milioane de oameni. În pofida numelui, epidemiologii încă nu s-au pus de acord asupra locului în care a apărut boala cauzată de aceeași tulpină a virusului gripal care afectează România în această perioadă, H1N1. Unii susțin că a apărut în Asia, alții indică ca focare inițiale Austria, Franța sau Statele Unite. Spania a dat numele bolii fără voie, întrucât a fost una dintre puținele țări neutre în Primul Război Mondial, iar informațiile despre efectele bolii nu erau cenzurate de armată, astfel că s-a creat impresia că spaniolii au fost afectați într-o mai mare măsură decât alte națiuni.

De fapt numărul mare de victime, care l-a depășit pe cel cauzat direct de război, a fost amplificat de privațiunile pe care populația statelor beligerante le-au îndurat în timpul primei conflagrații mondiale. După ani de zile de hrană raționalizată și frig, efectele gripei asupra unor organisme slăbite au fost necruțătoare. Practic, între 3 și 5% din populația omenirii a fost ucisă de gripă în trei ani. În unele comunități, s-a ajuns în situația în care victimele erau aruncate în gropi comune. Gripa spaniolă ar fi facilitat și epidemia de encefalită letargică de la începutul anilor 20 care a mai produs încă un milion de victime.

3. Gripa asiatică (1956-1958)

A fost cauzată de virusul H2N2, unii oameni de știință susținând că este vorba de o mutație a unui virus care afecta inițial rațele sălbatice. A apărut în provincia chineză Guizhou, de unde s-a extins în Singapore, Hong Kong și apoi în Statele Unite. Numărul victimelor variază în funcție de diverse surse, între un milion și patru milioane de victime. Organizația Mondială a Sănătății estimează că au fost două milioane de morți.

4. Gripa din Hong Kong (1968-1969)

Cauzată de H3N2, derivat al virusului H2N2, a ucis un milion de oameni, majoritatea în Asia de Sud-Est. A afectat și Statele Unite, odată cu întoarcerea soldaților americani din Vietnam. Aceeași tulpină a gripei a provocat ”gripa Fujian”, în sezonul 2003-2004.

5. Gripa porcină (2009-2010)

Primele cazuri de gripă porcină s-au înregistrat în 1976, în Statele Unite. Numele nu este tocmai unul bine ales, fiind vorba de clasicul virus H1N1. Numărul deceselor confirmate prin teste de laborator este de mai puțin de 19.000, deși există estimări în care se vorbește de 150.000 de victime. Primele cazuri au apărut în Mexic, de unde boala s-a extins în Statele Unite. În pofida numărului relativ redus de vicitme, teama a fost cauzată de faptul că pacienții răspundeau cu dificultate la tratamentul cu antibiotice, iar boala evolua în pneumonie virală.

Sursa:dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba