Elevii și studenții care se angajează în turism, scutiți de la plata taxelor și impozitelor

Adăugat la Știri

Elevii si studentii de pana in 26 de ani care lucreaza in turism, permanent sau pe timpul verii, ar putea fi scutiti de la plata impozitului pe venit si de la plata contributiilor de asigurari sociale. Ei ar putea castiga mai mult daca aleg aceste lucruri de munca, dat fiind ca operatorii din turism se confrunta cu cea mai mare criza a fortei de munca din ultimii 27 de ani.

Propunerea legislativa este initiata de senatorul USR Nicoleta Dinu si sustinuta de mai multi parlamentari al Uniunii Salvati Romania a fost depusa in Parlament. Aceasta a fost gandita pentru a veni in sprijinul operatorilor din turism care se confrunta cu o mare criza a fortei de munca.

Astfel, propunerea legislativa prevede scutirea de la plata impozitului pe venit si exceptarea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor hoteliere si de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.

Prin propunerea legislativa se completeaza articolul 60 si articolul 141 din Codul Fiscal, fiind prevazute cele doua masuri de scutire de la plata a contributiilor CAS, respectiv a impozitului pe venit pentru persoanele care respecta criteriile enuntate privind varsta si ocupatia in domeniul turismului.

Conform initiatoarei, in anul 2017, direct si indirect, turismul a generat 529.000 locuri de munca, atragand 6.3% din totalul populatiei ocupate. In prezent, aceasta industrie creeaza, in mod direct, 208.500 locuri de munca, ceea ce inseamna 2,5% din totalul locurilor de munca la nivelul intregii economii.

Citește și Ce reduceri primeşti dacă îţi plăteşti taxele online sau înainte de termen

„Aceasta propunere legislativa urmareste sa atinga doua obiective cheie. In primul rand, vorbim despre deblocarea situatiei actuale existente in domeniul turismului prin adoptarea unor masuri de natura fiscala care sa se constituie in stimulente pentru diminuarea deficitului de forta de munca din turism si asigurarea unei mobilitati ocupationale reale si eficiente catre turism.

In al doilea rand, propunerea va contribui la rezolvarea unor anumite probleme de natura eminamente sociala, respectiv reducerea abandonului scolar prin crearea perspectivei de ocupare a unor locuri de munca remunerata pe perioada studiilor, atragerea tinerilor catre cariere in domeniul turismului si, mai ales, temperarea ritmului de emigrare a acestora catre alte tari cu potential turistic. Sectorul de calatorii si turism poate sa devina un motor puternic pentru asigurarea cresterii incluzive si sustenabile a economiei romanesti”, motiveaza initiatorul.

Sursa.portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii