Elevii și profesorii au acum acces la Enciclopedia digitala România 1918, cu fotografii rare de pe front

Adăugat la Educație și Cultură, Știri

Elevii pot vedea cum arata Romania acum 100 de ani, imagini de pe front, unele dintre ele animate, in cadrul Enciclopediei digitale „Romania 1918. Oameni, momente si imagini”. Construita sub forma unei aplicatii, enciclopedia poate fi descarcata gratuit de pe platforma romania1918.eu.

Una dintre imaginile cele mai impresionante prezinta, probabil, ultima masa a unui soldat inainte de batalie, pe Dealul Porcului in 1917.
Enciclopedia aduce in clase, dar pune si la dispozitia parintilor, peste 350 de imagini rare, provenite din colectii particulare sau muzeale, si 8 filme de epoca.
Aplicatia a fost creata de Fundatia Siveco, a fost lansata marti, 3 aprilie, si poate fi descarcata gratuit in anul Centenarului, „ca un memento al celui mai important proiect national”, transmite compania printr-un comunicat.
Informatiile din cadrul aplicatiei sunt despre istoria romanilor din perioada 1914-1922 si sunt structurate pe 4 mari capitole: Contextul general, Romania sub arme, Frontul de acasa, Romania intregita si Locuri ale memoriei.
Radu Jugureanu, coordonatorul proiectului, a declarat ca enciclopedia aduce in fata copiilor „povestile unor oameni care nu apar in manualele din care invatam la scoala, dar sunt mult mai pretiosi prin caracterul lor decat multi dintre cei care au notorietate”.
Copiii au acces la harti care le arata cum s-au modificat granitele intre acesti ani, unde s-au dat lupte si care era tehnologia razboiului, cum aratau armele si vehiculele militare pentru luptele terestre, navale si aeriene.
Sursa:portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii