Rămâi conectat

Știri

Eclipsa de lună în penumbră din 16 septembrie va putea fi observată şi în România

Publicat

în

Vineri, 16 septembrie 2016, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic deosebit. O eclipsă de lună în penumbră va fi observabilă de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc în data de 19 octombrie 2013. 

Eclipsa de lună în penumbră apare în momentul în care Soarele, Pământul şi Luna formează un aliniament aproape perfect. În timpul acestui fenomen, Terra blochează o parte din lumina solară care, în mod normal, se propagă pe suprafaţa Lunii, acoperind astrul selenar cu partea exterioară a umbrei sale, pe care specialiştii au denumit-o ,,penumbră”. Celelalte zone ale Lunii rămân, însă, expuse radiaţiilor solare, satelitul strălucind pe cer la fel de puternic precum în faza de lună plină.

Din aceste motive, este foarte greu de diferenţiat între faza de lună plină şi eclipsa de lună plină în penumbră.

Motivul pentru care nu putem observa o eclipsă de lună de fiecare dată când astrul selenar se află în faza de lună plină se datorează faptului că orbita Lunii este înclinată la un unghi de 5 grade faţă de orbita pe care Terra o desfăşoară în jurul Soarelui. Punctele în care cele două orbite se intersectează se numesc ,,noduri lunare”, iar eclipsele de lună se produc numai în momentul în care luna plină se produce în apropierea unuia dintre aceste noduri.

Citește și Trei planete asemănătoare Pământului, descoperite de oamenii de ştiinţă

Spre deosebire de eclipsele solare, care pot fi observate doar în anumite zone ale Terrei, cele de lună pot fi văzute pe întreaga suprafaţă a planetei. Dintre acestea, o treime sunt eclipse de lună în penumbră, însă ele pot fi trecute uşor cu vederea deoarece sunt similare cu faza de lună plină. De fapt, partea de început şi sfârşit a unor astfel de eclipse nu pot fi studiate, chiar dacă se folosesc telescoape profesioniste.

Numai eclipsele în timpul cărora Luna este acoperită cu o porţiune semnificativă din umbra Pământului pot fi detectate de pe suprafaţa planetei noastre. Cu toate acestea, cei care au ochiul antrenat pot vedea eclipse de lună în penumbră, însă doar dacă acestea au o magnitudine mai mare de 0,6.

Sursa:descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba