Rămâi conectat

Educație și Cultură

Două evenimente de marcă avându-l ca amfitrion pe criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu,la Târgul de Carte Alba Transilvana

Publicat

în

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba este Târgul de Carte Alba Transilvana, care anul acesta își va deschide porțile în data de 6 iunie 2019, începând cu orele 11:00. Pe toată perioada desfășurării târgului, respectiv în perioada 6-8 iunie 2019, organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase suprinze din zona culturii scrise și nu numai.

Două dintre momentele de mare încărcătură culturală sunt întâlnirile publicului albaiulian cu criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, care va fi prezent în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvana cu conferința intitulată Lista canonică și cu un adevărat regal poetic derulat sub binecunoscutul titlu Gala Poeziei Românești Contemporane – Lista lui Manolescu.

Vineri, 7 iunie 2019, începând cu orele 18:00, pro.univ.dr. Nicolae Manolescu va susține conferința cu titlul Lista canonică în spațiul de evenimente de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cu acest prilej, cei prezenți vor primi autografe și vor asista la o conferință ce va răspunde multor întrebări ale zilelor noastre, legată de cultura scrisă și de viitorul literaturii române.

Cel de-al doilea eveniment ce-l va avea ca amfitrion pe președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu este mult așteptata Gală a Poeziei Românești Contemporane – Lista lui Manolescu. Gala va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2019, cu începere de la ora 11:00 la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, unde vor susține recitaluri de poezie cei mai însemnați poeți ai momentului.

Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea și este critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din anul 2013). A fost ambasador al României la UNESCO și este președintele Uniunii Scriitorilor din România. Nicolae Manolescu este considerat ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008, într-o ediție definitivă. Nicolae Manolescu este de asemenea directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor Emerit iar Administrația Prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba