Din februarie 2017, PFA-urile și Intreprinderile Individuale trebuie să-și reducă numărul obiectelor de activitate

Adăugat la Știri
acte-normativePFA si Intreprinderile Individuale pot opera modificari incepand cu 16 februarie 2017 in ceea ce priveste reducerea numarului de activitati precum si a numarului de angajati, anunta Registrului Comertului.
Legea privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei) aduce noutati si va fi aplicabila din 2017.Principalele modificari vizeaza numarul maxim de angajati si numarul activitatilor pe care PFA/II le pot avea in obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede ca „PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN”, in timp ce art. 24 alin. (1) stipuleaza ca „intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN”, se arata in comunicatul ONRC.In ceea ce priveste numarul de angajati, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii.

Citește și Firmele şi anumite PFA sunt obligate să-şi inventarieze anual patrimoniul

Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii.

Atat PFA, cat si II pot opta pentru schimbarea formei de organizare iar schimbarea obiectului de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se vor face gratuit. Acestea au termen sa aplice noile reglementari pana in 2018, in caz contrar vor fi radiate din Registrului Comertului.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii