Destinație de vacanță: Lacul Iezerul Ighelului, cel mai frumos iezer carstic de baraj natural din România

Adăugat la Știri

iezerSituat în județul Alba lacul iezerul Ighelului este o arie naturală de tip mixt, care este deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.  lacul Iezerul-Ighiel a fost declarat arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, fiind inclusă în situl de importanţă comunitară Trascău.

Ca să ajungi prin aceste locuri, dacă vii din spre Alba Iulia de pe DN 74 mai faci aproape 15 kilometri până în localitatea Ighiu, apoi încă 5 pe DJ 69 până la Ighiel, până dai de indicatorul şi drumul forestier ce duce spre lac. Acest lac se află în Munţii Trăscău la o altitudine curprinsă între 900-1276 m.

Primul lucru care îţi atrage atenţia este culoarea verde-smarald a lacului, ce se află în simbioză cu cel al vegetaţiei din jur, de la care nu îţi vine să-ţi iei ochii. Lacul Iezerul-Ighiel este cel mai mare lac carstic din România, cu o lungime de 450 m şi lăţime de 150-420 m, format în calcare jurasice, pe o bază de roci eruptive. Dacă vrei neapărat să intri în apă, te anunţăm că are o temperatură scăzută, iar în unele locuri este adâncă. Rezervaţia Lacul Iezerul-Ihiel cuprinde şi un platou calcaros cu doline şi peşteri, dominat de specii de fag, carpen, brad, molid şi pin de pădure, precum şi de specii rare de plante ca: păiușul roșu, vivarița, iarba mieilor, iarba câmpului, iarba vântului sau chiar trifoiul alb.

Iar dacă sunteți un împătimit al pescuitului, trebuie să cunoaşteţi faptul că lacul este plin de peşte, în special de crap, însă dat fiind faptul că este rezervaţie naturală, se acceptă doar pescuitul sportiv într-un anumit interval de sezon şi cu permis de la Regia Naţională a pădurilor. Tot aproape de lac, se află construită şi o frumoasă cabană silvică, pe care turiștii o pot închiria pentru a-și petrece noaptea.

În jur sunt mai multe dealuri ce pot fi explorate, iar pentru un traseu mai lung prin pădure se poate ajunge plecând de la lac, la munţii din jur. Un astfel de traseu poate fi chiar cel ce duce la Vârful Striglău.

Spre deosebire de alte lacuri, pe malul acestuia nu au apărut case și bărci cu motor, doar pădurea deasă păzește lacul ce are o lungime de 450 de metri și o lățime între 150 și 420 de metri. Povestea lacului este și ea una interesantă. Lacul s-a format în urma unei alunecări de teren, în urma căreia s-a format un baraj natural care tine captive apele pârâului, drenarea lacului se face natural prin subteran.

Înconjurat de munţi împăduriţi, lacul se află într-o zonă deosebit de frumoasă. Iubitorii de drumeţii pot merge prin împrejurimi, unde vor da peste diverse peşteri şi peisaje de un pitoresc aparte. Iubitorii de pescuit montan pot face o încercare la păstrăv pe Valea Ighielului sau pe lac.

Citește și Un județ și unsprezece opriri : Cele mai frumoase locuri din Alba

Lacul Iezer este cea mai mare dezvoltare pe calcare din România şi face parte din platoul calcaros Ciumerna, fiind amplasat la confluienţa unui manunchi de torenţi: Ciumerna, Striglau şi valea Albii, activi numai la topirea zăpezilor şi la ploi.

Sursa: cesavezi.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii