Despăgubirile pentru vătămări corporale ce depăşesc 100.000 de lei vor fi investigate de BIFA

Adăugat la Știri

fraudaViitorul Birou de Investigare a Fraudelor din Asigurări (BIFA) va încerca să reducă fraudele din asigurări, inclusiv prin investigarea tuturor daunelor morale de peste 100.000 de lei, solicitate ca urmare a accidentelor auto dintre vehiculele asigurate.

Măsura ar putea conduce la reducerea daunei medii aferente segmentului RCA şi implicit a preţului. Rămâne de văzut cum va fi creat cadrul legislativ pentru ca activitatea BIFA să fie una constituţională. Biroul de Investigare a Fraudelor în Asigurări (BIFA) va fi o structură creată în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară cu scopul de a permite consumatorilor să apeleze la un mecanism de sesizare şi investigare a fraudelor în asigurări.

Citește și SAL-FIN, un nou mediator în relația clienți-societăți nebancare

Una dintre propunerile care stau la baza viitorului statut BIFA este aceea ca orice daună morală care depăşeşte valoarea de 100.000 de lei să fie analizată de societatea de asigurare implicată şi de BIFA care va avea dreptul să transmită concluziile acestor anchete autorităţilor competente. În cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, „daunele morale” sunt consecinţele negative de natură nepatrimonială cauzate unei persoane strict determinate (victima accidentului), prin fapta ilicită şi culpabilă a altei persoane (autorul accidentului), care constau în atingeri aduse personalităţii fizice, psihice şi sociale, prin lezarea unui drept nepatrimonial, prejudiciu a cărui reparare prin compensare bănească urmează regulile răspunderii civile delictuale şi se stabileşte de către instanţă. În ultimii ani, cuantumul acestor daune morale au ajuns şi la valori de câteva milioane de euro care au trebuit plătite de către asigurători.

Sursa:economica.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii