Descoperire arheologică importantă în șantierul autostrăzii dintre Sebeș și Turda

Adăugat la Știri

mormant-femeie-romanaArheologii români au descoperit, cu ocazia construirii autostrăzii dintre Sebeș și Turda, mormântul unei femei romane.

În mormânt au fost găsite osemintele unei femei și mai multe bijuterii. Descoperirile au fost predate Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

”Arheologii prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca şi dr. Gheorghe Natea au descoperit un mormânt roman de inhumaţie, cu cistă realizată din cărămizi legate cu mortar. În data de 7 noiembrie, Gheorghe Natea, Florentin Perianu şi Sergiu Chideşa au desfăcut şi cercetat mormântul. Acesta conţinea osemintele unei femei, inventarul fiind reprezentat de un colier realizat din sârmă de aur (pe unele segmente sunt prinse mărgele din sticlă), un cercel din aur ornamentat cu o piatră semipreţioasă şi o perlă, la capătul unei tije şi o monedă din bronz”, se precizează într-un comunicat al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Citește și Cetatea Dacică din Căpâlna sub „detectorul” braconierilor de comorilor arheologice

Mormântul este doar unul dintre cele opt situri arheologice identificate pe traseul Lotului 1 al autostrăzii Sebeș-Turda.

Specialiștii români studiază, în prezent, un alt sit arheologic din șantierul autostrăzii.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii