Rămâi conectat

Social-Economic

Deficiențe semnificative în privința securității aprovizionării cu energie

Publicat

în

Comisia Europeană a dat miercuri publicităţii un raport intermediar de anchetă sectorială, care arată că statele membre au deficiențe semnificative în ce priveşte securitatea aprovizionării cu energie electrică. Citește mai mult pe radiounirea.ro

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană a lansat o anchetă sectorială în materie de ajutoare de stat, cu privire la măsurile naționale menite să asigure disponibilitatea, în orice moment, a unei capacități adecvate de producție a energiei electrice, pentru a fi asigurată o aprovizionare eficientă cu energie electrică. Aceste măsuri sunt numite „mecanisme de asigurare a capacității”.

Obiectivul investigaţiei a fost colectarea de informații privind aceste mecanisme, pentru a analiza, în special, dacă ele garantează sau nu o aprovizionare suficientă cu energie electrică, fără să afecteze concurența sau comerțul în cadrul pieței unice a Uniunii Europene.

Această anchetă vine în completarea strategiei Executivului comunitar privind uniunea energetică, ce are drept scop crearea unei pieţe a energiei conectată, integrată și sigură în Europa. Raportul intermediar publicat miercuri arată că mecanismele de asigurare a capacității pot îmbunătăți securitatea achiziţiei de energie electrică, dar că multe ţări membre trebuie să fie mai riguroase când evaluează dacă respectivele mecanisme sunt necesare, bine orientate și rentabile.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a subliniat că nici consumatorii și nici companiile europene nu ar trebui să se confrunte cu întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică, iar mecanismele de asigurare a capacității pot contribui la reducerea acestui risc.

În același timp, consumatorilor nu ar trebui să li se perceapă un preț excesiv pentru energia electrică, iar concurenţa nu ar trebui să fie afectată. Pentru ca un mecanism de asigurare a capacității să fie bine conceput – a explicat comisarul Vestager –, acesta trebuie să fie deschis și să ia în considerare faptul că energia electrică poate fi furnizată transfrontalier, contribuind, astfel, la construirea unei uniuni energetice în Europa.

În ultimul an, Comisia a colectat informații despre aceste mecanisme de la peste 120 de participanți pe piață și organisme publice şi a constatat că, cel mai des, statele apelează la o rezervă strategică, prin care plătesc centrale electrice pentru a deveni operaționale în caz de nevoie.

În acelaşi timp, inițiative recente arată că statele membre optează pentru mecanisme favorabile incluziunii, care sunt, în principiu, deschise participării tuturor categoriilor de furnizori de capacitate –interni sau străini, indiferent de tehnologie.

Sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Pregătiri pentru Ziua Rozelor la Aiud

Publicat

în

La Aiud, pregătiri pentru Ziua Rozelor

Marți 16 aprilie a avut loc o întâlnire de lucru a executivului local din Aiud cu reprezentanții Consiliului Județean Alba și ai Asociației Amicii Rozelor pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a ceea ce organizatorii numesc cel mai colorat eveniment al județului Alba.
„Evenimentul Ziua Rozelor a crescut de la an la an, ajungând la utima ediție la câteva mii de participanți. Și pentru ediția din acest an pregătim o mulțime de surprize.
În curând vom anunța data desfășurării evenimentului”, au anunțat reprezentanții Primăriei Aiud.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba