Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevăzuti în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 și trimestrial de contribuabilii prevăzuți în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.2. De asemenea, se depune la alte termene de contribuabilii prevăzuti în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.

Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, precum și de instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului.

Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România.

Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.

Decontul special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301, format electronic. Se depune de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal și care au efectuat achiziții intracomunitare în luna precedentă, achiziții intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziții de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum și pentru contribuabilii neînregistrați și care nu au obligația înregistrării, care au efectuat achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.

Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.

Declarația privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții/prestări de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.

Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.

Declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de:

  • persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din CF obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) și alin. (7) din CF, pentru operațiuni impozabile în România, conform art. 126 alin. (1);
  • persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din CF, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.

Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România. Se depune de către persoanele fizice care au sosit în România după 1 ianuarie 2009 și care continuă să fie prezente în România și după 1 ianuarie 2012. De asemenea, se depune și de către persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare – Formularul 097. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate conform art. 153 Cod fiscal, care aplică sistemul TVA la încasare şi care, în perioada fiscală anterioară din anul curent (luna sau trimestrul, după caz), depăşesc plafonul de 2.250.000 lei. Persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care nu depăşesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului respectiv, prin opţiune, depun notificarea pentru ieşirea din sistem între data de 1 şi 25 ale oricărei luni.

Până pe 21 decembrie, trebuie raportate și plătite obligațiile pentru Fondul de mediu.

Și impozitele și taxele aferente lunii noiembrie se plătesc mai devreme

Nu doar declarațiile fiscale care aveau, de obicei, termen pe data de 25 a lunii se depun mai devreme luna aceasta. De asemenea, taxele și impozitele aferente lunii noiembrie se achită până pe 21 decembrie. Este vorba despre următoarele plăți:

  • Accize;
  • TVA;
  • Impozit pe țițeiul și gazele naturale din producția internă;
  • Impozit pe veniturile nerezidenților;
  • Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social și fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
  • Impozit pe veniturile din activități independente, cu regim de reținere la sursă;
  • Impozit pe veniturile din dividende plătite în luna noiembrie;
  • Impozit pe veniturile din dobânzi;
  • Impozit pe alte venituri din investiții;
  • Impozit pe veniturile din pensii;
  • Impozit pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
  • Impozit pe veniturile din alte surse;
  • Impozitul retinut la sursă în noiembrie – se plăteşte de către contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte/convenţii civile şi de agent, din expertiza contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară, de către contribuabilii persoane fizice care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică, de către cei care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc, precum şi de către nerezidenţii care obţin venituri;
  • Impozitul pe reprezentanță – transa a II-a – se plătește de către persoanele juridice străine cu reprezentanță în România;
  • Impozitul pe venit – plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea din 2015 – se plăteste de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendare, precum și venituri din activități agricole conform art. 71 din Codul fiscal;
  • Taxa pentru licența de organizare a jocurilor de noroc, aferentă anului 2015 –  se plăteste de către organizatorii de jocuri de noroc;
  • Taxa anuală pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc, aferentă trimestrului următor – se plătește de către organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor și jocurile tip slot-machine;
  • Contribuția la asigurările sociale de sănătate – trimestrul al IV-lea – se plătește de către contribuabilii prevăzuti la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e), h) si i);
  • Taxa pentru activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale

Sursa:avocatnet.ro