Dealul cu Melci, frumusețea Apusenilor

Adăugat la Știri

dealu cu melciDealul cu Melci este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervație naturală de tip paleontologic, situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Vidra.

Dealul cu Melci este o rezervație paleontologică ce protejează un bogat punct fosilifer cu gasteropode, reprezentativ pentru faciesul recifal al senonianului, etaj al Cretacicului superior. Zona protejată se întinde pe o suprafață de 0,6 ha. Este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, în care în depozitele sedimentare, formate dintr-o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, sunt încrustate 35 de specii de moluște, cele mai reprezentative fiind gasteropodele marine din genul Acteonella, cu speciile Gigantea și Lamarki Cenura.

Aceasta rezervatie stiintifica cu o suprafata de 4,30 ha, reprezinta un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca pana in zilele noastre.

Citește și Râpa Roșie, micul canion al României

Unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezinta o alternanta de conglomerate cu gresii si marne, unde sunt incrustate 35 de specii de moluste, dintre care forma predominanta este Acteonella gigantea, cu speciile Gigantea si Lamavki Cenura.

Datorita valorii sale stiintifice aceasta zona restransa din Muntii Apuseni, ce reprezinta vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate intr-o mare cu fundul stancos, a fost declarata rezervatie naturala.

Se spune ca la Dealul cu Melci timpul curge invers, inspre trecut si privind amprentele unice lasate de trecerea anilor, gandul te poarta inapoi catre nasterea pamantului.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii